Félbeszakított felkészülés

Tíz fertőzött a váci női kézilabdacsapatnál

Nem kevesebb mint 10 játékosnak is pozitív lett a koronavírus-tesztje a magyar első ligában szereplő váci női kézilabdacsapatánál. A felkészülést a csapat félbeszakította. A koronavírussal fertőzött játékosok két hétre karanténba vonulnak, ezért leghamarabb július 20-án kezdheti el újra a csapat a közös munkát.

Tíz játékosnak is pozitív lett a koronavírus-tesztje a női kézilabda NB I-ben szereplő Váci NKSE csapatánál. A klub tegnapi közleménye szerint a gárda május 25-én kezdte újra az edzéseket a pandémia okozta leállás után, az egyesület minden ajánlást és tanácsot betartva heti két alkalommal vérteszteket végzett, ami korábban mindenkinél negatív lett.
A közlemény szerint ugyanakkor a múlt héten több játékosnál is jelentkeztek a tünetek – íz- és szagérzékelés-vesztés –, ezt követően PCR-tesztet végeztek a csapat tagjainál, és tíz kézilabdázónak is pozitív lett az eredménye. A pozitív teszteredményt kapott játékosok teljesen tünetmentesek, de a szabályok szerint rájuk két hét karantén vár, ezért leghamarabb július 20-án kezdheti a csapat újra a közös munkát. Az újrakezdést újabb PCR-tesztek valamint terheléses és kardiológiai vizsgálatok előzik majd meg.
A váci női kézisek május 25-én kezdték el a közös munkát a koronavírus okozta leállás után, s folyamatosan betartották az újraindulással kapcsolat szigorú egészségügyi ajánlásokat, azaz heti kétszer vértesztet végeztek a játékosokon és a szakmai stáb tagjain, amelyek minden alkalommal negatív eredményt.
„A Magyar Kézilabda-szövetség pontos és kiterjedt ajánlást adott az edzésekhez való visszatéréshez valamennyi sportszervezet részére az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint az MKSZ Sportegészségügyi Albizottsága révén, a Váci NKSE-vel történt egyeztetések alapján a klub az ajánlást messzemenőkig betartotta – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) operatív igazgatója, Novák András. – A járványhelyzet napról napra változik, sajnos vannak kivédhetetlen szituációk, sorozatos negatív teszteredményeket pozitívak követhetnek.”
Novák hozzátette: a szövetség Sportegészségügyi Albizottsága kiterjedten elemzi a klubok felkészülésének és a bajnokság megkezdésének feltételeit, hiszen kiemelten fontos a sportág szereplőinek egészsége, és ha szükséges, új szabályozást fognak kiadni, addig is pedig minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik a klubokat.
A lap Pálinger Katalint, az MKSZ női szakágért felelős alelnökét is megszólaltatta: „A kézilabda kontaktsport, ismét bebizonyosodott, hogy a sportág szereplői fokozottan ki vannak téve a koronavírus-járvány veszélyeinek. Hozzáteszem, a Magyar Kézilabda-szövetség jó döntést hozott, amikor idő előtt lezárta a bajnoki szezont, befejezettnek nyilvánította a 2019–2020-as idényt. Kirsner Erika elnökségi megbízottal, a Váci NKSE elnökével folyamatos munkakapcsolatban vagyok, tudom, hogy a Vác komolyan vette az egészségügyi előírásokat, folyamatosan tesztelte a játékosokat. És sajnos ennek ellenére megtörtént a baj.”

HN-összeállítás
 

Hirdetés

Hirdetés