Hirdetés


Tulajdonjog-rendezés

Telekkönyveket vehettek át a gazdák

A Gyergyói-medencében elsőként Ditróban vehették kézbe telekkönyvi kivonataikat a külterület-tulajdonosok. Sokévnyi munka és temérdek kiadás után rendezték a tulajdonjogi kérdéseket a településen, mindezért a tulajdonosoknak nem kellett fizetniük.


Három évvel ezelőtt kezdődött a folyamat, akkor jelentették be a községben, hogy az országos kataszteri program keretében rendezik a külterületek tulajdonjogát. Jól haladt eddig az ügyintézés, a Gyergyói-medencében elsőként a ditrói gazdák vehették át a telekkönyvi kivonatokat. A járványügyi szabályok miatt csak kisebb létszámú tulajdonosnak adhatták át az okiratokat, az elkövetkező napokban, az előzetesen kiküldött értesítéseknek megfelelően, valamennyi tulajdonos megkapja majd.
– Háromévnyi munka után telekkönyveket tudunk adni az embereknek. Ha arra az elmúlt harminc évre gondolunk, amióta mindenki használja a saját területét, azt mondhatnánk, ideje volt, hogy ezeket ki tudjuk osztani. Sokszor a körülmények nem engedték. Elmondhatjuk, hogy képviselőink sokat dolgoztak azon, hogy úgy módosítsák a földtörvényt, hogy végre le tudjuk zárni a folyamatot – mondta Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere. 
2133 hektárnyi mezőgazdasági területre készültek el eddig a telekkönyvek, ez Ditró külterületé-
nek egynegyedét jelenti. A polgármester megköszönte a község lakóinak, hogy partnerek voltak a folyamat minden mozzanatában. A tulajdonjog-rendezés ezen szakaszában összesen 2347 telekkönyvet nyitottak meg, 49 dűlő tulajdonjogát rendezték, 217 – a teületeket tényleges használó –  tulajdonos nevére írták azokat. Ők most ideiglenes telekkönyvet kapnak, ha három évig senki nem kifogásolja ezeket, véglegessé válnak. Az önkormányzat 127 ezer lejt pályázott erre a munkára a kataszteri hivatalon keresztül, így a területtulajdonosoknak díjmentesen állították ki a tulajdonjogot igazoló okiratokat.  
Mint a község polgármestere elmondta, további 168 hektárnyi külterület dokumentációját adták még le a kataszteri hivatalnak, másik 1165 hektár esetében pedig megtörtént a felmérés, beazonosították a tulajdonosokat, dolgoznak az iratokon. A külterületekből fennmaradt 11 hektár rendezésére is szerződést kötöttek, a felmérések következnek. 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés