A városok közül Székelyudvarhelyen ment a legjobban a kisérettségi

Távol az élvonaltól

Interaktív térképen a képességvizsgák statisztikái —   Illusztráció: ms.sapientia.ro

Érdekes interaktív térképen jeleníti meg az idei kisérettségi eredményeit a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara. Megyénként meg lehet nézni az országos felmérés átlagát, akár tantárgyanként is, illetve különböző rangsorokat is felállítottak a jegyek alapján.

A megye városai közül Szé­kely­udvarhely van az első helyen (egyébként a negyedik), itt 406-an vizsgáztak, átlaguk 7,14. Rögtön utána Csíkszereda következik, ahol 448 nyolcadikos tette le a cikluszáró vizsgát, a városi átlag 7,13. Gyergyószentmiklós 6,43-as átlagával, illetve főleg Szé­kely­keresztúr a 6,04-es átlagával jócskán elmarad a megye két legnagyobb települése mögött.
Egyébként a településenkénti rangsor első helyezettje Lóvész, ahol a két tanulónak sikerült kihoznia a 7,97-es átlagot. Sereghajtóként Székelyandrásfalvát láthatjuk a listán, ahol az egyetlen vizsgázó nyolcadikosnak 1,37-es a médiája.
Egy újabb kattintással azt is megvizsgálhatjuk, hogyan teljesítettek egy adott település iskolái az országos felmérő vizsgán. A megyeszékhelyen a román nyelvű főgimnázium, az Octavian Goga vezeti a rangsort 8,04-es átlaggal, majd a Nagy Imre Általános Iskola következik 7,84-gyel. A Xantus János Általános Iskolában mindössze hatan kisérettségiztek, 3,7-es átlaggal, ezzel ők kerültek a lista végére. Székelyudvarhelyen pedig messzemenően a Tamási Áron Gimnázium vezet jóval 8-as fölötti átlaggal, második viszont az Orbán Balázs Általános Iskola 7,8-cal. Utolsó helyre szorult a Tompa László Általános Iskola, ahol 37-en tették le a vizsgát, átlagosan 4,89-es eredménnyel. Gyer­gyó­szentmiklóson a Foga­rassy Mihály Általános Iskola bizonyult a legeredményesebbnek 7,22-es átlaggal.
A hazai tanintézmények Top50-es listáját a brassói Andrei Saguna Főgimnázium vezeti 9,72-es átlaggal, ami viszont szomorú, hogy ebbe az „elit klubba” egyetlen magyar nyelvű tanintézmény, értelemszerűen egyetlen Hargita megyei iskola sem került be. 
Az átlagok alapján Bukarest tarol, Kolozs megye a második, de egyik székelyföldi megye sem tudott bekerülni a legjobb 20 közé.

Asztalos Ágnes
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés

Legfrissebb hírek

Szerkesztők

Kategóriák

Cimkék