Hirdetés


Filmtettfeszt és Csíkszeredai Könyvvásár

Tanévkezdő támogatásra lehet pályázni

Megpezsdül a kulturális élet Csíkszeredában —   fotó: Kovács Hont Imre

Szociális alapon adható tanévkezdő támogatást igényelhetnek a csíkszeredai lakosok, amennyiben megfelelnek az európai uniós alapokból finanszírozott pályázat kiírási felté­teleinek. Ma elkezdődik a Csíkszeredát észak–déli irányban elkerülő út aszfaltozása. Szeptemberben a Filmtettfeszt és a Csíkszeredai Könyvvásár várja a kultúra rajongóit. A városháza tegnapi sajtótájékoztatóján jártunk.

Európai uniós finanszírozású tanévkezdő támogatást igényelhetnek mindazok a csíkszeredai családok, amelyek gyermekei a megyeszékhely óvodáiban, illetve általános iskoláiban (I–VIII. osztályban) tanulnak – mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Mint az elöljáró kiemelte: az 500 lej értékű juttatást a város szociális igazgatóságán kell igényelni. A támogatás feltételekhez kötött: csíkszeredai lakcím szükséges hozzá, igazolást kell kérni a gyermek óvodájából, iskolájából, emellett júliusi jövedelemigazolással kell bizonyítani a szociális rászorultságot. Iskolások esetében a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a bruttó minimálbér felét, jelenleg 1115 lejt, óvodások esetén az egy főre jutó jövedelem nem lehet több 284 lejnél – ismertette Ráduly Róbert. Az igényléseket szeptember 11-én éjfélig lehet benyújtani elektronikus úton a szocialis@szereda.ro e-mail-címen vagy személyesen a polgármesteri hivatal szociális osztályán (Akác u. 1. sz.) kedden és csütörtökön 9–11 óra között a hamarosan letölthető formanyomtatványon. Az elöljáró kihangsúlyozta: a rászorultsági alapon adható támogatás pontosan meghatározott módon költhető el.

Kezdődik az aszfaltozás
Közel állnak a befejezéshez a Csíkszeredát észak–déli irányban kikerülő út munkálatai, vár­hatóan a mai napon elkezdik a kopóaszfaltréteg elterítését. Ráduly Róbert elmondása szerint a 90 százalékban elkészült szakasz megépítése során kritikus pont volt az út süllyedése, mivel mocsaras területen halad keresztül. Ráduly Róbert hangsúlyozta: folyamatosan, több mérési ponton ellenőrzik a változásokat, az út süllyedését, és az utolsó ellenőrzés alkalmával csupán egy helyen észleltek minimális eltérést az utolsó adatokhoz képest. A polgármester szerint fontos, hogy az elkerülő útszakasz a tanévkezdés előtt elkészüljön, tehermentesítve ezáltal a városi forgalmat. Az aszfaltozás és az azt követő festés ideje alatt az elkerülő útról elterelik a forgalmat.

Filmszereda és Csíkszeredai Könyvvásár szeptemberben
Több szempontból is rendhagyó módon, de megtartják Csíkszereda két jelentős kulturális eseményét – mondta el a sajtótájékoztató utolsó, harmadik pontjaként Ráduly Róbert. A Filmszereda – Székelyföld Mozgókép Fesztiválja ezúttal összefonódik a Filmtettfeszttel és szeptember 15–20. között várja a mozi szerelmeseit. A rendezvény első három napjában a Filmszereda hozza el a legfrissebb magyar és román alkotásokat, az esemény második felét pedig a Filmtettfeszt fogja tartalommal megtölteni. A délutáni vetítéseknek a szervezők elképzelései szerint a Mikó-vár udvara, míg az esti előadásoknak a Csíki Mozi adhat majd otthont. Ráduly Róbert szerint a Mikó-várban akár 200 néző is jelen lehet a vetítéseken, míg a Csíki Moziban a 252 férfőhely felét, 126-ot foglalhatnak el az érdeklődők.
Szintén szeptemberben, 24–27. között lesz a tavaszi időpontról elhalasztott Csíkszeredai Könyvvásár. Ráduly Róbert az esemény kapcsán kiemelte: szeretnék az eredeti helyszínen, az Erőss Zsolt Arénában megtartani, ám több tényezőtől is függ a helyszín végső kiválasztása. Többek között nem lehet tudni, hány kiadó, illetve forgalmazó vállalja a részvételt, kisebb számú kiállító esetén a Mikó-vár udvara is szóba kerülhet. Ráduly Róbert kiemelte: mindkét esemény esetén sok még a kérdőjel, várhatóan a jövő hét folyamán fogják ismertetni a pontos programot és a végleges helyszíneket.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés