Hirdetés


Tájsebek, amik fájnak

Menjünk a mindszenti tetőre – szoktam mondogatni nehéz hetek után vagy már közepe táján, aztán várom a szombatot vagy vasárnapot, hogy kikocsizzunk Mindszent után a tetőre, a kereszthez és meg, illetve jól kiszellőztessem ott a fejem. Kutyával vagy anélkül, az utóbbi években gyermekekkel, gyakran szoktunk ott sétálni. Jólesik, hogy messze látni, hogy szabadon lehet nézelődni, nem szorítanak be a hegyek, rálátni több falura. Juhnyájakkal és vérszomjas pásztorkutyákkal sem szoktunk arra találkozni. 
Hosszú ideje, hogy nem jártunk arra, bezártság volt, aztán nyár volt, egyéb volt, más dombot is találtam magamnak, de most, amikor már érik a csipkebogyó is a mindszenti domboldalakon, muszáj volt ismét elmenni oda. Vasárnap fel is kerekedtünk, és késő délután kimentünk egyet a tetőre. 
Már a megérkezés sem volt ugyanolyan, egy új utat találtunk nem messze attól, ahol korábban meg szoktunk állni, a tetőre vezető út pedig úgy festett, mint egy gyakran használt út a határban, sok és friss traktornyom vésett árkot bele. A tetőn aztán az is kiderült, hogy miért. Frissen szántott földek váltották fel a korábbi kaszálók helyét, ezzel semmi bajom, de ami igazán megdöbbentett: frissen keletkezett szemétdomb is nyújtózik a tetőn szanaszét. Kiszolgált bútor, rothadt krumpli, ruhanemű, cipő és alsóruha, műanyag flakon és zománcos edény, uniós segélycsomag doboza és a vidéki patakpartokon gyakran fellelhető, rendszerint döglött állatot rejtő rafiazsák – van ott minden, ami egy magára valamit is adó szemétdombon lenni szokott. Döbbenten jártuk körül és dokumentáltuk fotókkal is a helyszínt, aztán jó messzire sétáltunk onnan. Megtaláltuk a hecserlit is, megkaptuk a mély lélegzetre ösztönző kilátást is, még virágot is szedtünk, a nap végére pedig még egy pazar naplementében is gyönyörködhettünk. Azt a ronda tájsebet azonban nem lehet feledni, bármennyire is szépen sütött vissza a lemenő nap sugara a szemközti hegyekről. A természetnek nagyon sok idejébe kerülne azt felemészteni, magánemberként lehetetlen összeszedni egy akkora szemétdombot, ezért a szentléleki polgármesteri hivatalnak jeleztem e-mailben a felfedezést és fotókat is küldtem róla. Talán már tudnak róla, bízom benne, hogy intézkednek is.  

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés