Maszkban ropják a táncot

Táboroznak a Kékiringó Néptánccsoport tagjai

Hagyományőrzés világjárvány idején. Visszatérnének a normális kerékvágásba

Népzene, néptánc, népdalok törik meg a falusi élet csendjét és mindennapjait Lázárfalván egy ideje, itt töltik ugyanis nyári táboraikat a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptánccsoport diákjai. Az aktív kikapcsolódás több héten keresztül zajlik, hiszen a legkisebbeknek már múlt héten lejárt a programjuk. A táborban jelenleg az utánpótláscsoportba tartozók vannak, jövő héten pedig a haladó csoporté lesz a főszerep. 

Both Aranka, a Kékiringó Néptánccsoport megalapítója és vezetője elmondta, a táborok fő célja a táncoktatás mellett a hagyományőrzés és a közösségi együttlét, a csapatszellem ápolása. Bár szerkezetileg azonos minden csoportnak a tábor, figyelnek a gyerekek életkori sajátosságaira, így a kisebbek többet játszhattak a táncoktatás mellett, a nagyobbak azonban többet és intenzívebben tanulják az új figurákat. A részt vevő gyermekek Péter Ildikó és Sándor Attila kézművesek vezetésével ismerkedhetnek meg ezen a héten a bútorfestéssel, nemezeléssel, fafaragással. Ugyanakkor muzsikálni is tanulhatnak azok a gyerekek, akik már régebben táncolnak a csoportban, sőt gyakori, hogy az esti táncházban már ők húzzák a talpalávalót. A napi program reggel fél 8-kor kezdődik reggeli tornával, és általában táncházzal, népdalénekléssel ér véget a tábortűz körül. Both Aranka elmondta, azért esett a választásuk Lázárfalvára a tábor helyszíneként, mert többször jártak már a településen, amely olyan falusi környezetet biztosít számukra, amely beleillik a néptánccsoport hagyományőrző munkájába. Ugyanakkor hozzátette, igyekeznek betartani és megfelelni a járványügyi előírásoknak is, a gyermekek gyakran kezet mosnak és használják a maszkokat is. Jelenleg 22 gyermekkel zajlik a Kékiringó Néptánccsoport tábora, múlt héten 18 kisgyerek vett részt a hagyományőrző néptáncoktatáson. 

Kékiringó Néptánccsoport
1997-ben alakult meg a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptánccsoport. Vezetőjük, megalapítójuk Both Aranka, akinek keze alatt több száz fiatal sajátíthatta el a néptáncstílusokat. A közel huszonkét éve működő tánccsoport számos fellépést tudhat maga mögött, a világ megannyi pontjára elvitte már Székelyudvarhely hírét. A tánccsoport sajátossága, hogy a gyermekek nem korosztályok szerint táncolnak, hanem tánctudásuk alapján vannak besorolva, így több generáció ropja együtt. Vegyes korosztályú csoportokkal dolgoznak. Both Aranka elmondása szerint azáltal, hogy vegyes korosztályban vannak együtt a gyerekek, nagyon sokat tudnak fejlődni. Odafigyelnek a nagyobbak a kisebbekre, a kicsik pedig felnéznek a nagyokra, példaképüknek tartanak sokat közülük. Egymásnak segítenek akár az öltözködésben, vagy a táncolásban, ha kell, megmutatják a figurákat és ezáltal sokkal családiasabb a hangulat nálunk. 
A kicsik, a közepes utánpótlás és a haladó csoportok mellett felnőttcsoportjuk is van, ide általában a táncoló gyerekek szülei járnak, akik úgymond megkívánták a néptáncot a gyerekeiktől, jegyezte meg mosolyogva a táncoktató. A legkisebbektől a legnagyobbakig jelenleg 156 tagja van a Kékiringó Néptánccsoportnak.

Tervek, remények a jövőre
Both Aranka, a Kékiringó Néptánccsoport megalapítója és vezetője elmondta, remélik, hogy amennyiben a járványügyi helyzet is megengedi, visszatérhet a tánccsoport élete a normális kerékvágásba. Heti rendszerességgel megtarthatják próbáikat az összes csoportnak, mert a kieső pár hónap nyomai igencsak érezhetők a diákokon. Ugyanakkor szeretnék pótolni a tavasszal elmaradt Kékiringó Néptáncfesztivált, amelynek tavaly volt a jubileumi 20. kiadása, és amelyet idén a koronavírus-járvány miatt nem tudtak megszervezni. Erre, ha a vírushelyzet is megengedi, valamikor az ősszel kerítenének sort. Továbbá szeretnék megtartani decemberben a fennállásuk évfordulóját. Ez több szempontból is ünnep számukra, hiszen egyfajta lezárása az évnek, és ilyenkor búcsúztatják a végzős, 12.-es diákjaikat is. 

A Kékiringó Néptánccsoport lázárfalvi táborainak fő támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány.

Hirdetés

Hirdetés