Változatos programok

Szent István-ünnep a járvány árnyékában

Tamás József nyugalmazott segédpüspök. Szent István öröksége kötelez —   Fotó: Biró István

A járványügyi óvintézkedések miatt Hargita megyében is visszafogottabban ünnepelték meg idén a magyar államalapító király, Szent István napját. Összeállításunkban a hargita­fürdői, székelyudvarhelyi és csíkszent­királyi ünneplésből nyújtunk ízelítőt.

Az egyházi – ünnepi szentmise – és kulturális rendezvények – tárlatmegnyitók – uralták idén a Szent István-napi ünnepségek programkínálatát.

Hargitafürdő: Szent István-búcsú a pálosoknál
Több százan ünnepelték a pálos szerzetesekkel tegnap Hargitafürdőn a Szent István király tiszteletére szentelt kápolna búcsúját. Az ünnepi szentmisét Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyeházmegye nyugalmazott segédpüspöke mutatta be. A búcsús mise előtt és után bárki megtekinthette – egy autóbuszban kialakított – a pálosok történetét bemutató Pálosan szép az élet című kiállítást is. Szent István király a hargitafürdői kápolna védőszentje. Minden évben az augusztus huszázadikához legözelebbi vasárnapon tartják a kápolna búcsúját. Tegnap hívők sokasága gyűlt össze e jeles alkalomból. A búcsús misén Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházemegye nyugalmazott segédpüpöke prédikációjában azt mondta, Szent István király házát és hazáját sziklára, azaz Jézus Krisztusra építette, népét elvezette a keresztény hitre. Buzgó, igazságos és békeszerető ember volt.
– Tudta azt, hogy nem elég a kard, amivel védekezni, kormányozni, vezetni lehet, hanem szükség van olyan törvényekre is, amelyek az embereket nemesebbé, Istenhez hasonlóvá tudják tenni, és éppen ezért ebben van az ő igazi nagy értéke, és ezt az örökséget, amelyet ő hagyott ránk, ezt nekünk is ápolnunk kell  – hangsúlyozta a nyugalmazott püspök. Hozzátette: népünk évszáza­dokon keresztül úgy élt, mint akinek a szívében ott van Isten, ám a huszadik századi ateista ideológia sokakat a tékozló fiú útjára terelt, így hátat fordítottak a kereszténységnek. Az ateista ideológia eltűnése után, globalizálódó világunkban a liberalizmus szelleme kísért. Ezért napjaink embere ki van téve a hitetlenségnek, annak, hogy Isten nélkül is van élet, de mindemellett jelen van az anyagiasság, a pénz, amelynek tisztességtelen megszerzése becstelenné teszi az embert. Ugyanakkor napjainkban jelen van a szabadosság csábítása is, amely szerint az ember úgy élhet, ahogyan akar, ahogyan bűnös ösztönei diktálnak.
– Szent István királyunk azt szeretné, ha okos emberként mi is a sziklára építenénk a mi életünket, mert ahogyan a rockopera is ajkára adja ezt a mondatot, és joggal adja ajkára: Nincs más út, mint Isten útja, számunkra itt a földi életben. Nincs más út, csak Isten útja – mutatott rá Tamás József. Megjegyezte: Szent István örökségére kellene építenünk életünket, az kellene irányítson és vezessen bennünket. Ezért a legszebb és legnagyobb dolog, hogyha igazi keresztények, akik tudják, hogy mit tesznek, és miért tesznek, tudnak felelősséget vállalni tetteikért, és tudnak cselekedni a közösségért is. A hargitafürdői pálosok búcsús miséje a himnuszok eléneklésével zárult.

Betartották az óvintézkedéseket Székelyudvarhelyen 
 Fotó: Simó Márton

Pálosan szép az élet
A szentmise és után bárki megtekinthette a pálos rend történetét bemutató kiállítást, amelyet Boldog Özséb, a pálos rend alapítójának halála 750. évfordulója alkalmából alakítottak ki egy autóbuszban még az év elején Budapesten. A Pálosan szép az élet című, interaktív tárlat célja, hogy Kárpát-medence-szerte megismertesse az egyetlen magyar alapítású és az egész világon elterjed férfi szerzetesrend létrejöttét nemcsak a katolikus hívekkel, hanem mindazokkal, akiket érdekel a magyar múlt, a magyar történelem.

Udvarhelyen a kulturális események vitték a prímet
Székelyudvarhely a járványügyi és közegészségügyi előírások betartása mellett ünnepelt. Augusztus 18-án megnyitották Márton Zsigmond fotókiállítását és bemutatták az ehhez kapcsolódó Székelyudvarhelyi életképek című kötetet. Augusztus 19-én, délután 5 órától került sor Elekes Gyula képzőművész új, Mag-Héj címet viselő installációja bemutatására a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium udvarán, majd 6 órától a jubiláló házasokat köszöntötték a Márton Áron téren, a Patkóban. Augusztus 20-án, csütörtökön összesen 250 résztvevőt vártak a Márton Áron térre, ahol az előírt távolság betartása mellett ennyi széket tudtak elhelyezni. Az ünnepi műsor bevezetéseként a jelenlévők az Alla Breve Vegyeskarral közösen elénekelték a Himnuszt, majd a kórus nyitó fellépése után Gálfi Árpád polgármester szólt az egybegyűltekhez. Az egyházak jelen lévő képviselői megáldották az új kenyeret, majd fellépett az Udvarhely Néptáncműhely és a Serittő Néptáncegyüttes, a Kedves és a Huzavona zenekarok kíséretével. A gálaműsort a Tomcsa Sándor Színház színészei alkalmi zenekarának koncertje zárta.

Csíkszentkirályon is különleges ünnep a Szent István-nap
Fotó: Vlaicu Lajos

Csíkszentkirályon roncsderbi is volt
Csíkszentkirályon kiemelten jelentős alkalom kínálkozik minden évben az ünneplésre. Szent István, amellett, hogy a magyar állam alapító királya, egyben a csíkszentkirályi plébánia templomának védőszentje is. A búcsúnak Csíkszentkirályon sem kedvezett a kialakult járványügyi helyzet, ahogyan az idén semmilyen közösségi ünnepnek. Ennek ellenére talán a falu lakóinak mégsem kellett bánkódniuk, az ünnep lényegét a közösség méltóképpen élhette meg.
Falunapi hangulatot idézett az idén első alkalommal megszervezett Székely roncsderbi. Nagy népszerűségnek örvendett a versenyzők és nézők körében egyaránt a rendezvén. Persze a szükséges járványügyi óvintézkedéseket betartották, de a zajos program mindenképpen garantáltan megvolt. Az egyik főszervező, Sipos Tibor elmondta: egyik gyermekkori álmát sikerült az eseménnyel megvalósítani. A szombat egyértelműen a roncsderbin lévő régen leírt autókból verbuvált roncsderbis járgányokról és motorbömbölésekről szólt. Ahogyan SiposTibor is mondta, manapság már akad elég sok – esetenként az udvaron rozsdásodó –  autó, amelyekbe életet lehet lehelni még egyszer, utoljára. A versenyre nézve a legnagyobb érvágás, hogy kevesebb néző látogathatott ki a színhelyre, a Csíkszentkirály környéki a mezőre. Az eseményeket otthonról is lehetett követni az egyik közösségi oldalon. A kezdeményezést az ott jelen lévő versenyzők, szerelők és kis létszámban megjelenő nézők is egyaránt örömmel vették, és ennek valószínűleg a következő években is várható folytatása. A rodeófutamban a bajnoki címet a csíkszentkirályi Imre Robert szerezte meg, de a dobogó második fokára is csíkszentkirályi fiatal állhatott fel Sipos Botond személyében. Vasárnap szentmisén és ünnepi körmeneten vett részt az ünneplő közösség. Marton atya, Csíkszentkirály plébánosa elmondta: az ünnepi készülődés a közösség minden egyes tagjában megvan, akár lelki, akár fizikai készülődésről van szó. Az ünnepi szentmisét a szabadban tartották, igaz, ez nem új keletű dolog, régen is a búcsú mindig a szabadban volt. A hagyományos ünnepi körmenet, melyben a falu tizennyolc éves fiataljai vonulnak fel a falurészek között, egyébként Csíkszentkirályon többéves múltra tekint vissza. A körmenet a szentmiséig tart az ünnepi kenyérszenteléssel egy időben. A szentmise annyiban más ilyenkor, hogy kissé jobban rákészülődik a falu is és a plébánia is. Az oltár díszítettsége is jelzi, hogy a búcsú kicsit több, mint egy szokványos ünnep a falu életében. Számos egyházi és világi elöljáró részt vett a rendezvényen. A szentmise végén díjazták azokat a személyeket, akik az elmúlt években Csíkszentkirályért tevékenykedtek.  Az idei búcsún attól lehetett kissé felemás a résztvevők szájíze, hogy a nagyobb szabású tömegrendezvények elmaradtak. A korlátozások miatt nem vehettek részt még a szomszédos falu lakói sem egymás ünnepein. A csíkszentkirályi Szent István-napi búcsú esti tűzjátékkal ért véget.vwvw

Hirdetés

Hirdetés