Hirdetés


Székelyföld is része a digitális agrárstratégiának

Becze István ismerteti Székelyföld fő agrárparamétereit. Helye van a digitalizációnak —   Fotó: Bokor Gábor

Több mint nyolcszáz szakember részvételével szervezték meg Budapesten a precíziós mezőgazdaságra irányuló PREGA-konferenciát. Részleteket mutattak be Magyarország digitális agrárstratégiájából – ennek székelyföldi vonatkozásai is vannak.

Két nap alatt 150 szakmai előadás hangzott el a főbb agrárszektorokat felölelő 19 szekcióban. Újdonságként szerepelt az Indoor Farming- (beltéri növénytermesztés) és az agrár IoT-szekció – mindkettőt nagy érdeklődés övezte. 
A PREGA-konferencián jelen volt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének delegációja is, Becze István elnök vezetésével. Kovászna megyét ifj. Orbán Miklós, az AgroSIC Közösségek Közti Társulás igazgatója képviselte.
– Történelmi léptékkel is jelentős változás, hogy úgy vagyunk képesek növelni a hatékonyságot és akár csökkenteni a költségeket, hogy közben kevésbé terheljük a környezetünket. Mindezt pedig a mezőgazdasági termelés során használható digitális támogató megoldások segítségével érhetjük el. Egyre többen felismerik, hogy nagyon hamar eljön az idő, amikor a digitális adatgyűjtés, -rendszerezés, -feldolgozás, -továbbítás, -hasznosítás már a gazdálkodás alapfeltételévé válik. Az adatgyűjtés fontosságát mutatja az a tény is, hogy az Európai Unió Green Deal nevű programterve a környezet- és éghajlatvédelemhez kapcsolódóan az eddiginél jóval szigorúbb adatszolgáltatásra kötelezi majd a tagállamokat – mondta összegzésként Bolyki Bence, a PREGA főszervezője az agroinform.hu szerint.
Becze István érdeklődésünkre kifejtette: lényeges, hogy a székelyföldi gazdák is sikeresek legyenek, lépést tudjanak tartani a fejlesztésekkel, az új digitális technológia lehetőségeivel.
– Ilyen tekintetben számunkra is fontos a Digitális jólét nevű programon belüli digitalizációs agrárstratégia. Szeretnénk, ha ennek a lehetőségei kiterjednének Székelyföldre is. Ottlétünk célja volt bemutatni a lehetőségeket, beavatkozási területeket, ahol a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás terén és szintjén lépni kellene – tette hozzá Becze.
Orbán Miklós érdeklődésünkre elmondta, második alkalommal vett részt a konferencián, véleménye szerint a PREGA a legprofibb módon megszervezett agráresemény.
– Tavalyhoz képest sok újdonsággal ismerkedhettünk meg. A precíziós gazdálkodás eszközei mellett nagy élmény volt megismerni Magyarország digitális agrárstratégiájának részleteit. Ezt még tavaly ígérték meg, és most hozták is. Az 5G-re alapuló stratégia a világ élvonalába vezetheti a magyarországi mezőgazdaságot az agrárium digitalizációja terén – hangsúlyozta.
Orbán azt is elmondta, Székelyföld is megjelenik a magyarországi digitális agrárstratégiában. Az értékek nem ugyanazok, mint Magyarország esetében, de itt is vannak próbálkozások a precíziós mezőgazdálkodás irányába. Megjegyezte: nem egy jövőbeli elképzelésről van szó, hanem már a mai kor valósága, az agráriumban jelen lévő irányzat a precíziós gazdálkodás. Olyan léptékkel fejlődik, mely szinte elképzelhetetlen volt a közelmúltban – emelte ki Orbán.

Bokor Gábor

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés