Hirdetés


Szakmai gyakorlat, közösségépítés és nyelvtanulás

Spanyolországba utazhatnak a kájonisok

A csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola 42 diákja kap lehetőséget arra, hogy szakmai tudását Spanyolországban gyarapítsa. A program az Európai Unió Erasmus+ oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programjának keretén belül valósul meg.

 

Több éve sikeresen pályázik a Kájoni János Szakközépiskola külföldi szakmai gyakorlatok lebonyolítása érdekében. Ebben a tanévben 42, turizmus, vendéglátás, idegenforgalom szakirányokon tanuló diák töltheti el szakmai gyakorlatát a spanyolországi Valenciában, miután a Kájoni János Szakközépiskola vezetősége ebben az évben is sikeresen pályázott az Erasmus+ programban. A projektben való részvételre X.-es és XI.-es tanulók pályázhatnak, akiket az iskola szakmai bizottsága választ ki előzetes jelentkezés alapján. A programot koordináló Sükösd Annamária igazgató, valamint Oanea Sergiu igazgatóhelyettes a program kapcsán szervezett bemutatón elmondták: több éve vesznek részt sikeresen az Erasmus+ programban, az iskola tanulói jártak már Walesben, Szicíliában és Írországban is. 
– A diákoknak szakmai tudásukról és angolnyelv-tudásukról is számot kell adniuk a kiválasztási folyamat során, majd mindannyian szakmai felkészítésen, valamint spanyol nyelvkurzuson vehetnek részt, emelte ki Sükösd Annamária. 
Az idegenforgalmi technikus, valamint szakács szakirányon tanuló fiatalok szakmai gyakorlatuk egy részét tölthetik el Spanyolországban, ahol szállodákban, turisztikai irodákban, éttermekben helyezik el őket, szállásuk pedig helyi családoknál lesz. A diákok számára a szakmai program teljes költségét a pályázat segítségével fedezik, és némi költőpénzt is kapnak majd. A tanulók három alkalommal 14-es csoportokban fognak utazni két tanár kíséretében – sorolta a program kapcsán Sükösd Annamária. Az igazgató kifejtette: a szakmai ismeretek gyarapításán túl a közösségépítés, az idegen nyelvi kompetenciák javítása is fontos elemei a projektnek.
A pályázaton elnyert összeg 132 738 euró, a 2021 júniusában záródó projekt lebonyolításában  a valenciai székhelyű ESMOVIA lesz az iskola partnere.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés