Hirdetés


Interjú Derzsi László polgármesterjelölttel

Sikeressé tenné Székelyudvarhely városát

Mást akarnak. Indul a választók meggyőzése. —   Csedő Attila

Megnyitotta kampányirodáját, bemutatta választási programját Derzsi László, az eddig egyetlen hivatalosan bejelentett székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje. Az RMDSZ jelöltje és csapata egy sikeres várost akar építeni Udvarhelyszék központjából. Terelőutat, ipari parkot, sportuszodát, pezsgő rendezvényeket, nagyobb sporttámogatást ígérnek.

– Hogy látja, hogy az Ön által vezetett RMDSZ-es frakció mivel tudott hozzájárulni az lassan véget érő önkormányzati ciklusban a város fejlesztéséhez?

– 2008 óra, amióta én vezetem a városi szervezetet, azon igyekeztünk, hogy egyrészt minden olyan projektet és elképzelést támogassunk, és segítsük a városvezetés, a polgármester munkáját azokban a dolgokban, amelyekről tényleg azt gondoltuk, hogy a város javát szolgálják, másrészt pedig konkrét elképzelésekkel, javaslatokkal jöttünk, dolgoztunk is ezekért. Megemlíteném a termelői inkubátorházat, amely megvalósításáért a mi javaslatunkra pályázott a hivatal, továbbá mi hoztuk tető alá ebben az esetben a partnerséget is a megyei önkormányzat és város között. A másik konkrét dolog az Urbana Rt. városgazdálkodási vállalat rendbetétele, olyan körülmények között, hogy a 2017–2018-as időszakban gyakorlatilag a csőd közelébe került. Sikerült egyrészt a pénzügyi nehézségeit megoldani, másrészt pedig rendezni azt a jogi kuszaságot, ami jellemezte a cég belső működését.

– Mi volt a legfőbb motivációja abban, hogy elvállalta a polgármesterjelöltséget?

– Jelen pillanatban Székelyudvarhely nem egy sikeres város. Ez nekem emberként, székelyudvarhelyiként nagyon fáj. Fáj, amikor azt kell látnom, hogy a többi székelyföldi város, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, fényévekkel elhúzott mellettünk, vagy a környező, néhány ezres lakossággal rendelkező községek megoldottak már olyan problémákat, amelyekkel mi még nap mint nap küszködünk. Ha csak az alapinfrastruktúrára gondolunk, látni lehet, hogy millió hiányosság van. Másfél évtizeden át foglalkoztam fejlesztések menedzsmentjével, projektekkel, és azt mondtam, hogy ezt a tudást és tapasztalatot, amit ez idő alatt felhalmoztam, a város fejlődésére akarom fordítani.

– Úgy látja, hogy voltak elmulasztott lehetőségek az elmúlt négy évben?

– Az van, hogy amiket meg is ragadtunk, azokat sem tudtuk megvalósítani. Mert az rendben van, hogy esetleg forrásokat szereztünk, és nagyon sok nyertes pályázata van a városnak, de ezek közül szinte mindenik csak látványterv formájában létezik. Igazából a megvalósításokban, kivitelezésekben nem tudott egyről a kettőre lépni a város. Ugyanakkor azt is kell látni, hogy nagyon sok beruházást csak elkezdtünk, és nem jutottunk a végére. Ennek nagyon jó példája a szejkefürdői közműrendszer helyzete. Amely készen van, mindenki elismeri, hogy a munkát elvégezték, de egyszerűen képtelenek vagyunk mi itt helyben, Udvarhelyen megtalálni azt a megoldást, hogy a város végre átvegye és üzembe helyezze. Most, amikor például közeleg a Mini Erdély Park átadása, és bár szükség lenne rá, nincs működő víz- és szennyvízrendszer.

– Mint tudjuk, mindez egy korrupciós ügy kivizsgálása miatt akadt el. Szétválasztható lenne az átadás és peres rész Ön szerint?

– Technikailag ez két különböző dolog. A korrupciós ügy vizsgálata folyik tovább, de előbb-utóbb így is, úgy is át kell venni a hálózatot. Ha már készen van, akkor helyezzük üzembe, és amellett az igazságszolgáltatás végezhetii a maga dolgát.

– Hogyan vélekedik a civilek közéleti újrakezdést szorgalmazó mozgalmáról?

– Minden olyan kezdeményezés, és bárhonnan is jöjjön, ami előrevisz, az hasznos és azt meg kell hallgatni. Volt már két találkozó velük, amelyek végeredménye az volt, hogy választások után az új városvezetéssel szorosan együttműködnének a civilek. Én ezt üdvözlöm, mi erre nyitottak vagyunk.

– Ha Önt megválasztják polgármesternek, mi lesz az első feladat, amibe belevág?

– Több mindennek nekifogok, de ha egy dolgot most kiemelnék, az a lakóövezeti parkolási problémák megoldása lenne. Azt gondolom, hogy bizonyos helyeken ezt nagyon hamar orvosolni lehet. Mondok egy példát is: ha hasznosítanánk az Urbana Rt. telephelyének egy jelentős részét, amely kihasználatlan, ahol számításaink szerint több mint kétszáz parkolóhelyet lehetne kialakítani, amely a Bethlen lakótelep alsó részének a parkolásai gondjait meg is oldaná.

– Miért lenne hasznos a városnak, ha újból RMDSZ-es vezetése lenne?

– Az elmúlt ciklus is bebizonyította azt, hogy a konfliktusok nem visznek előre, nem adnak megoldást a város problémáira. A fejlesztéshez szükség van partnerségek kialakítására, partnereknek vonzására. Az RMDSZ olyan szervezet, amely Brüsszeltől Bukaresten át gyakorlatilag az összes döntéshozatali fórumon jelen van és részt vesz azok munkájában. Azt gondolom, hogy ha együtt tudunk működni a bukaresti képviselettel, szoros kapcsolatunk van a brüsszeli képviselőkkel, erős partnerséget tudunk kialakítani Budapesttel, a magyar kormányzattal, akkor az előreviszi a várost, és sikeressé is tudjuk tenni.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek