Befejezték a járvány miatt félbeszakadt tanfolyamot

Sikeresen vizsgáztak a biotermelők

Termékeikkel vizsgázó biotermelők a tanfolyam zárásán. Céljaik vannak —   Fotó: PAHRU

A tervezetthez két hónap késéssel ugyan, de sikeresen véve a vizsgaakadályokat, újabb 21 fővel bővül a hivatalosan elismert, ökogazdálkodói diplomával rendelkező Hargita megyei termelők tábora.

A csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány tavaly decemberben indított biotermelői tanfolyamára 23 hallgató jelentkezett, akiknek – amennyiben a koronavírus-járvány nem szól közbe – májusban kellett volna számot adniuk az időközben megszerzett tudásukról. A várva várt megmérettetésre végül két hónap késéssel, a múlt hétvégén került sor – mondta lapunk érdeklődésére dr. Máthé Emma, a képzést szervező Pro Agricultura Alapítvány felnőttoktatásért felelős szakembere, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke. 
Máthé Emma nem titkolta, a márciusban berobbant járvány és az emiatt elrendelt óvintézkedések a tanfolyam lebonyolítási módját is megváltoztatták: a képzési program előadásait és a teljes tananyagot igyekeztek az online térben folytatni és megosztani, ám az ehhez szükséges internetkapcsolat nem minden résztvevő számára volt elérhető. Mivel a célra létrehozott elektronikus platformhoz nem minden gazda tudott csatlakozni, a kényszermegoldást a tanfolyamot akkreditáló és diplomákat kibocsátó munkaügyi hivatal sem fogadta el. Emiatt végül a tanfolyam meghosszabbítása mellett döntöttek, és az ökogazdálkodói képzésre jelentkező 23 főből a napokban 21 sikeres vizsgát is tett.
A tanfolyamon részt vettek között méhészek, zöldségtermesz­tők, állattartók, növényter­mesz­tők egyaránt vannak, többen pedig kifejezetten a gyógy­fü­vek termesztésében és feldol­go­zá­sá­ban látnak jövőt. Máthé Emma a most diplomát szerzett öko­gaz­dálkodók közül – érdekességként – kiemelte azt a szé­kely­ke­resz­túri biotermelőt, aki fito­terá­piával foglalkozva különböző természetes tinktúrák, kenetek, gyógynövénykivonatok készítésére specializálódik.
– A tanfolyamra gyakorlatilag egész Székelyföldről jelentkeztek. Kézdivásárhely környékéről is voltak résztvevők. A legtöbben lekvárok, szörpök, gyógynövénytermékek készítésével kívánnak foglalkozni a jövőben, de van olyan gyakorlott termelő, aki bioburgonya termesztésére, egy másik zöldségtermesztő pedig a jelenlegiről a bioparadicsom termesztésére akar váltani – sorolta Máthé Emma. Hozzátette, a biotermelői képzés iránt nemcsak a kezdő, saját szükségletükre termelő hobbikertészek, hanem az olyan termelők is érdeklődnek, akik évek óta szakcégek által ellenőrzött, tanúsított ökogazdálkodást folytatnak. Utóbbiak számára a szakképzettséget bizonyító diploma nem a tananyagba foglalt alapismeretek, hanem valamilyen támogatási kritérium, uniós pályázat szempontjából fontos.
A Pro Agricultura Alapítvány egyébként az ősz folyamán újabb ökogazdálkodói tanfolyamot indít. A várhatóan október elejétől induló képzésre már most vannak jelentkezők – árulta el Máthé Emma.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés