Hirdetés


Meglesz a nyolcadik is!

Siculus fesztivál: értékőrzés és értékteremtés

Fiatal zenekarok seregszemléje szabadtéren. Hangos lesz a Patkó.

Koronavírus ide, koronavírus oda, a szervezők nem adták fel: a hétvégén, három napon át több mint 15 élő koncertnek örülhet a székelyudvarhelyi közönség. Az idén a tehetségkutató vonalon van a fő hangsúly, a legjobb helyi zenekar ezer eurós fődíjjal térhet haza.

Az idei a Siculus Fesztivál nyolcadik kiadása, és ez a harmadik, amely már az újjáélesztett rendezvények sorát gazdagítja, mert az elsők mintegy fél évszázada vittek színt a hetvenes évek hangulatába. A cél töretlen: itthon biztosítani fel- és továbblépési lehetőséget magyar nyelven előadó zenekaroknak és zenészeknek.

Koncertek hétvégéje
A fesztivál újraindítója és szervezője a megyei önkormányzat által fenntartott Hagyományőrzési Forrásközpont, első perctől társszervezőként szállt be a projektbe az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET), a Városháza pedig lelkes támogatóként járul hozzá a város múltjához szorosan kapcsolódó zenei seregszemle és tehetségkutató megrendezéséhez. Képviselőik a hétvégi koncertek helyszínén, a Márton Áron téren jelentették be tegnap, hogy minden járványügyi szabály betartása mellett, szeptember 4–6. között péntektől vasárnapig összesen 12 zenekar mérkőzik meg a díjakért, fellépnek az előző fesztiválok nyertesei (Térerő és 4S Street), Koszikáék pedig sztárvendégként adnak hangversenyt Székelyudvarhely központjában.

Erdély minden szegletéből
Július 20-ig 16 erdélyi zenekar nevezett be a versenyfesztiválra egész Erdély területéről: Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Temesvárról, Brassóból, Nagyváradról, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Szatmárnémetiből, Szilágykrasznáról, Magyarlapádról küldék el a kért demófelvételeket. Végül 14 együttes jutott tovább a második fordulóba, azaz nyerte el az élő fellépés jogát, közülük viszont csak 12-en állnak színpadra a hétvégén – ismertette a részleteket Bartalis Izabella, a Forrásközpont vezetője. Itt lesz a Kvab (Csíkszereda), a Hellmeton (Szilágykraszna), az 8Light Minutes (Temesvár), a Face X Bro (Nagyvárad), az Ede & The Barbers (Marosvásárhely), A Csajod (Kolozsvár), a House of Pioneers (Sepsiszentgyörgy), a The Phoenix SM (Szatmárnémeti), a C-sus-2 (Székelyudvarhely), a HóHányók (Magyarlapád – Fehér megye), az Arzenál (Brassó), és Kálmán Eszter Antónia, Szász Csaba (Marosvásárhely). Három számot adhatnak elő és 15 percbe be kell férnie a produkciónak, amit az előválogatást is végző szakmai zsűri értékel és rangsorol. A zsűri elnöke Virányi Attila nagyváradi származású zenész, a Metropol együttes frontembere (az együttes egyébként az egyik régi Siculuson „indult”), tagjai pedig Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője, az erdélyi gitártáborok egyik kezdeményezője és szervezője, Balázs Imre József Kolozsváron élő, székelyudvarhelyi költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, a Korunk főszerkesztő-helyettese, Orosz Pál Levente rádiós szerkesztő, a Transilvanyum dalszerzője és énekese, Koszorús Krisztina, a marosvásárhelyi Koszika & The HotShots zenekar énekese, André Ferenc, költő, slammer, a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője és Fülöp Loránd, a 4S Street együttes szólógitárosa. Idén sem hagyja ki a Siculus fesztivált Boros Zoltán, akit a zsűri tiszteletbeli elnökeként várnak Székelyudvarhelyre, az ismert filmrendező, zeneszerző, televíziós szerkesztő 50 évvel ezelőtt is lelkes résztvevője volt az eseményeknek.


Maszkkal és füstmentesen
A hétvégén tehát kiderül, hogy melyik zenekar viheti haza az ezer eurós fődíjat, de egyenként 500-500 euróval díjazzák a legjobb szerzeményt, a legjobb énekest, a legjobb dalszöveget és a legjobb hangszerest is – derült ki a sajtótájékoztatón. Mindegyik zenekarról készül egy videoklip is, és fellépési lehetőségeket is lehet nyerni.
Az idei Siculus fesztivál azon – igencsak kevés – ilyen jellegű rendezvények egyike, amely mégis megvalósulhat, bár egészen más körülmények között, ahogy az ilyesminek történnie kell. Az UIET csapata főleg a tér berendezésében vállalt főszerepet. Kiderült, hogy érkezési sorrendben engedik majd be az embereket, és legtöbb 100 résztvevője lehet egy-egy koncertnek. A közönség körében kötelező a maszk viselése és tilos a dohányzás.
Egyébként a naponta 16 órától sorra kerülő zenekari meghallgatásokon kívül szakmai előadásokat és esténként koncerteket tartanak. A fesztivál utolsó napján, vasárnap 20 órakor lesz a díjazás, utána a nyertes zenekar léphet még egyszer színpadra.
Kérdésünkre az is kiderült, hogy az idei fesztivál költségvetése meghaladja a százezer lejt.

Hirdetés