Hirdetés


Fiatal önkéntesek Csíkszeredában a Care2Travel Egyesületnél

Segítségnyújtás és tapasztalat

Számos fiatal csatlakozott a szemétszedési akcióhoz —   fotó: Dudás Ilona Éva

Az ESC önkéntesség lehetőség a fiataloknak, hogy kipróbálják magukat külföldön. Ezen belül a Care2Travel Egyesület célja felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, a kreatív újrafelhasználásra, a klímaváltozásra és a hulladék kezelésére. A járvány miatt nem lehet nagyobb eseményeket szervezni, így az önkéntes csapat és a vezetők ismeretterjesztő videókat készítenek, szemétszedő akciókat és zöld klubokat szerveznek. Dudás Ilona Éva, a háromfős European Solidarity Corps önkéntese, aki Csíkszeredában dolgozik, két olasz fiatallal együtt számolt be élményeiről és tapasztalatairól.

Kiemelt programja az Európai Uniónak a szolidaritás növelése a helyi közösségekben az önkéntes programok révén. A helyi közösség tagjait bátorítani kell, hogy fontosnak érezzék a környezet védelmét és természeti értékek megőrzését. Ebben szeretnénk a segítségükre lenni ötletekkel és konkrét programokkal. Célunk, hogy minél szélesebb körben természetvédelmi tevékenységeket végezzünk – kezdte beszámolóját Dudás Ilona Éva.
A program révén 18–30 éves jelentkezők választhatnak legfeljebb egyéves projektet több európai országban. A cél, hogy a tevékenység egy helyi közösség megsegítését szolgálja. A csapat YouTube-csatornát hozott létre, emellett Facebook-, Instagram- és blogoldalt is vezet, s közel tíz hónapot dolgoznak a megyében.

Összefogás és természetvédelem
Az Európai Szolidaritási Testület az Unió minden országában támogat önkéntes projekteket. Előnye, hogy a szállást, élelmet és útiköltséget állja a testület, meg némi zsebpénzt is kapnak a jelentkezők. Változatos projektekből lehet választani, szükséges hozzá egy önéletrajz és egy motivációs levél, majd ezt követi egy személyes beszélgetés.
– Környezetvédelmi projektünkkel a romániai lakosoknak szeretnénk segíteni a környezetvédelem fontosságának felismerésében és egy fenntarthatóbb életmód elkezdésében. A projekt neve Európai gondolkodás egy tisztább környezetért. Az augusztusban záruló program keretében néhány hete szemétszedési akciót szerveztünk a csíkszeredai a Pacsirta sétányon, ahol negyven zsák hulladékot gyűjtöttünk össze három óra alatt – fűzte hozzá az önkéntes fiatal. Kérdőívet szerkesztettek, amelyeket helyi iskoláknak küldtek el, valamint játékokat szerveztek. Hetenként a csíkszeredai Palermo kávéházban pedig zöld klubba invitálták az érdeklődőket. 
– A koronavírus-járvány átírta a projektet. Az iskolákat és sok intézményt bezártak, így újra kellett gondolnunk a feladatok ellátását. Az online térbe költöztünk át, cikkeket, audiovizuális anyagokat osztottunk meg. A lazításoknak köszönhetően viszont bővült az interaktív tevékenységek listája. A program célja a figyelemfelhívás, a közös cselekvés előmozdítása – tette hozzá Dudás Ilona Éva, aki hangsúlyozta, a környezetvédelem apró döntésekből tevődik össze, pl. hová dobjuk a szemetet, hogy műanyag vagy vászonszatyrot választunk az üzletben. 

Az önkéntesség nem pénzszerzés
Az önkéntes jelentkezők eligazításban is részesülnek a programba való bekapcsolódás előtt. A szervezet felvilágosítást tart a jogokról, kötelezettségekről és a tudnivalókról. Az útiköltséget a fogadó szervezet biztosítja, ezt követi az önálló tanulási időszak. – Prezentációkat kellett készíteni, románnyelv-órákon vettünk részt közel három hónapig. A hatórás munkaprogramot az irodában töltöttük el, a kijárási tilalom ideje alatt pedig otthonról dolgoztunk – mondta a fiatal lány.
Pontos naplót vezetnek a tevékenységekről, akciókról, előadásokról, időszakosan pedig továbbképzőkön is részt vettek.
– Ha valaki önkéntesnek jelentkezik, tudnia kell, hogy az mivel jár. Nem kell a pénzre fektetni a hangsúlyt, hiszen önként vállalt munkáról van szó. Rengeteg segítséget és támogatást kapunk, úgy vélem, jó döntés volt, hogy jelentkeztem. Nemcsak a segítségnyújtás a program célja, hanem önmagunk és egy más kultúra megismerése – zárta gondolatait Dudás Ilona Éva. 

Hirdetés

Hirdetés