Segítségnyújtás a társadalom számára Maszkokat varrnak a helyi termelők

Egyre több igénynek próbálnak eleget tenni a termelők —   Fotó: Nagy Emese

Mintegy húsz Hargita megyei, textilipari kis- és nagyvállalkozás állt át részben szájmaszkok varrására. Nagy részük ingyen készít maszkokat az egészségügyben dolgozók számára.

Hargita megyében több, kisebb és nagyobb, textiliparban munkálkodó vállalat is átszervezte a tevékenységét: szájmaszkokat varrnak rendelésekre, illetve adományként is. Ezek a cégek eddig főként táskákat, babákat, játékokat, szatyrokat és ékszereket készítettek. Észlelve, hogy a szájmaszk hiánycikké vált a piacon, ők is profilt váltottak időlegesen, és adományként, valamint rendelésekre is gyártanak a védőeszközökből. A megyében már közel húsz nagy és kisvállalkozó állt át a maszkok varrására, olyan ismert márkák, mint a Delikates, My Creative Place, Ponpaon, Moorsini Sewing Design, Mesi’s, valamint az Elka babákat készítő ELKA International Logistics is.
A termelők többsége kezdetben a közeli, egészségügyben dolgozó családtagoknak, barátoknak kezdett el szájmaszkokat varrni, majd a nagyobb érdeklődés miatt mások kérésének is igyekeztek eleget tenni. A kistermelők általában egyedül dolgoznak, emellett pedig akad, aki családanyai kötelességének is próbál eleget tenni. Van, ahol a sok rendelés miatt már segítséget kértek közeli ismerőstől, mivel egyedül nem tudnák az elvárt mennyiséget ilyen rövid idő alatt elkészíteni. Mint megtudtuk, egy egészségügyben dolgozó személy minimum 10 szájmaszkot rendel, így eddig már kétszáznál is több maszkot kellett elkészíteniük.
− Ahogyan egyre több rendelés érkezett be maszkokra, úgy még inkább kezdtem érzékelni, hogy mekkora hiány van a piacon a maszkok terén. Leginkább karitatív célból készítek maszkokat az egészségügyben dolgozóknak, illetve a helyi gyógyszertáraknak – mondta lapunknak Nagy Emese, a Mesi’s tulajdonosa.
A városokban többnyire bezártak a méterárusok, de a legtöbb esetben már online is meg tudják rendelni a szükséges anyagokat.
− Engem személy szerint kicsit lelkileg megvisel. Természetesen örülök, hogy a társadalom aktív tagja lehetek ebben a nehéz időszakban is, de amikor az ember örömszerzés céljából varr egy kisállatkát, az azért teljesen más – vélekedett Luka Szabó Katalin, a My Creative Place tulajdonosa.
Az Elka székely babákat gyártó ELKA International Logistics is átállt maszkok varrására. Nem mellőzték az eddigi munkájukat sem, de mára már nagyobb mértékben inkább szájmaszkok készülnek. A kisebb vállalkozók pamutanyagból háromrétegű maszkokat készítenek, az Elka pedig az előírásoknak megfelelő orvosi maszkokat.
− Részben a társadalomnak is a segítségére tudunk lenni a tevékenységünkkel, illetve annak is örülök, hogy munkát tudtam biztosítani az alkalmazottaknak, és senkit sem kellett elbocsátani – nyilatkozta Szabó Klára, az ELKA International Logistics adminisztrátora. 

Szilágyi Dalma-Orsolya
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés