Katasztrofálisan alakul az idei szezon

Segítséget kérnek a méhészek

Üres kaptárt előkészítő méhészek. Üresek maradtak a mézesedények is —   Fotó: Márton András

A kormány támogatását kérik az idei katasztrofális méhészszezon kárhatásainak enyhítésére a Hargita megyei álló- és vándorméhészek. Problémáikra a Hargita Megyei Méhészegyesület a kormánybiztosi hivatalhoz és a megyei mezőgazdasági igazgatósághoz eljuttatott beadványában hívta fel a figyelmet. Az országos méhészegyesület a mezőgazdasági minisztériumtól családonként 10 eurós segítséget kér.

Egyre komolyabb károkat – és ebből adódó anyagi veszteségeket – okoz a rendkívüli időjárás a romániai méhészeknek. A tavaszi fagykárok, majd az elmúlt hetek esőzései nyomán kialakult gondok a Hargita megyei álló- és vándorméhészeket sem kímélik: támogatás nélkül a méhészetek helyzete ellehetetlenül – hívja fel a figyelmet a prefektusi hivatalnak, valamint a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságnak benyújtott levelében a Hargita Megyei Méhészegyesület. A beadványt továbbították a mezőgazdasági minisztériumnak, ahonnan megértő, de konkrét ígéreteket nem tartalmazó válasz született – tudtuk meg tegnap Zöldi Istvántól, a Hargita Megyei Méhészegyesület vezetőtanácsának tagjától.

Segítenek, ha lesz miből
– A minisztériumból azt ígérték, megvizsgálják a helyzetet, és a költségvetési lehetőségek függvényében pénzt különítenek el a bajba került méhészek megsegítésére. Röviden ez volt a beadványunkra érkezett válasz – foglalta össze lapunknak Zöldi István. A méhészegyesület képviselője leszögezte: a válaszból az is kiderült, hogy bármilyen támogatási formáról döntsenek, a mezőgazdasági minisztérium csak a bejegyzett, érvényes azonosítóval rendelkező méhészeteket fogja támogatásban részesíteni.
– A beadványban főleg a tavaszi rossz időjárásra panaszkodtunk. A vándorméhészek esetében a hideg miatt az akác nagy része lefagyott, ahol pedig virágzott, vagy az eső lehetetlenítette el a gyűjtést, vagy a májusi hűvös hőmérsékletek miatt nem is nektározott. Ugyanez a helyzet most is, a hárs virágzását is elverte az eső. Virágzik a napraforgó is, de a déli országrészeken akkora a sár, hogy a területeket a vándorméhészek meg sem tudják közelíteni. Az állóméhészek esetében szintén mínuszt mutat a kaptármérleg, mézelvételről szó sem lehet, a méhészek hetek óta a családok etetésére kényszerülnek – vázolta a méhészetekben uralkodó állapotokat Zöldi. 
Elmondta, a méhészeket sújtó problémákra rávilágítva az országos méhészegyesület (ACA) is beadvánnyal fordult a minisztériumhoz: abban a méhészek számára méhcsaládonként 10 eurós rendkívüli támogatást kérnek, ami a méztermelésből kieső bevételeket nem kompenzálná, csupán a családok élelmezési költségeire jelentene részbeni segítséget.

Mézelvétel helyett etetés
– Nem sok pergetnivaló lesz idén. Az itthon maradt méhészetekben a sok eső miatt leállt a hordás, a népesebb családok hamar felélik készleteiket. Június elején megfigyelhető volt, hogy dobják ki a herefiasításokat és a heréket, ami egyértelmű jele annak, hogy éheznek a méhek. A méhészeknek nincs más választásuk, etetniük kell a családokat, ellenben a családok fejlődése teljesen leáll – magyarázta a méhész. Hozzátette: már nem is az a kérdés, hogy lesz-e a nyáron pergetnivaló mézmennyiség, hanem az, hogy őszre lesz-e a családokban betelelésre alkalmas méhállomány.
– A vándorméhészek sem állnak jól. A repcéről családonként 5 és 10 kiló közötti eredményt, az akácról pedig szűk 5 kilót tudtak elérni. A hársról szerintem semmit nem lehetett termelni, udvarhelyi méhészek közül többen is a helyzetet felmérve el sem indultak a hársra. A napraforgó kérdéses, mit tartogat. Félő, hogy a rengeteg csapadékot a nyár második felében szárazság követi, ami a harmatméz megjelenésével jár, az viszont telelő élelemnek alkalmatlan. Ha így történik és nem tudunk valamit sürgősen kitalálni, jövő tavaszra az épen betelelt családok is teljesen tönkremennek – mutatott rá a Hargita Megyei Méhészegyesület vezetőtanácsának tagja.

Domján Levente
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés