Hirdetés


Reneszánsz sátor Értéket teremtenek

Reneszánsz napok Gyergyószentmiklóson. Hagyományt ápolnak, értéket teremtnek —   Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Rajtolt tegnap a reneszánsz napok második kiadása Gyergyószentmiklóson. A Benedek-kúria udvarán, korabeli díszítésű sátorban tették közszemlére a legújabb alkotásokat a Gránátalma Egyesület varróasszonyai.

A tábor végére vállalták a reneszánsz sátor elkészítését a Gránatalma Egyesület varróasszonyai. A világjárvány miatt otthonukba kényszerítve azonban már a megnyitóra elkészítették a díszítést, és újabb kiállítandó darabokat is varrtak.
– A sátrat azért készítettük, mert úgy gondoltuk, hogy ha meghívnak minket valahová, vigyünk magunkkal egy olyan kelléket, amely hangulatában is minket és a munkákat képvisel – mondta Kisné Portik Irén néprajzkutató, az egyesület elnöke a megnyitón. 
Hozzátette, ötletet adnának ezzel másoknak is, hogy messziről láttassák azt  a jellegzetességet, amit képviselnek. 
A sátor nincs teljesen készen, sok díszítésre van még szükség, hogy elérje végső pompáját. Mint azt Kisnétől megtudtuk, nagyon kevés adat állt rendelkezésükre, amiből kiindulhattak a tervezésnél. Mindössze néhány, Zrínyi Miklós korát ábrázoló rézkarc, illetve Bethlen Gábor és a Rákócziak korából is van egy-két vonatkoztatási lehetőség, amelyek segítségével a reneszánsz textilfelhasználás jellegzetességeit be tudták mutatni. 
A sátorban bemutattak egy 22 darabos kézimunka-kiállítást, illetve bepillanthattak az érdeklődők azok elkészítésének folyamatába is. 
A következő napokban egy sor szakmai jellegű előadáson vesznek részt a Csíkszeredából, Felcsíkról, Remetéről, Sófalváról, Székelyudvarhelyről, Farkaslakáról és Marosvásárhelyről érkezett varróasszonyok. Mezei János megyei önkormányzati képviselő a megnyitón elismerően szólt a hímzőkör nemzeti önazonosság megőrzése terén végzett munkájáról. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere is köszönettel illette azt az értékteremtést, amit évek óta végez az egyesület. A tábor után tanulmányi kiránduláson vehetnek részt az egyesület tagjai. Szászrégentől Beszterce-Naszódig több helyszínt is felkeresnek, ahol úrihímzéses munkákat tekintenek meg, hogy tovább bővítsék ismereteiket e téren.
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés