Biztonság és megelőzés a cél

Rendőri felügyeletet vezetnének be

Fotó: László F. Csaba

Iskolabiztonsági rendőrséget hoznak létre az országos rendőr-főkapitányság keretén belül – közölte kedden Bogdan Despescu belügyi államtitkár. A belügyminiszter javaslatára megalakítandó intézmény célja a diákok és tanárok biztonságának növelése, az ifjúkori bűnözés visszaszorítása az iskolákban és környékükön. Az iskolarendőrség létrehozása nem saját találmány, több országban működnek hasonló szervezetek. 

Az új rendőrségi struktúra a tanév indulásával kezdi el tevékenységét, együttműködve az oktatási intézményekkel és helyi hatóságokkal. Az iskolabiztonsági rendőrséget belügyminiszteri rendelet révén hoznák létre, és 266 új rendőri helyet hirdetnek meg az új struktúra működtetése érdekében – mondta a belügyi államtitkár.
A szaktárca elképzelései szerint a rendőrök koncentráltabban lesznek jelen a tanintézményekben. A feladataik között szerepel majd, hogy megállapítsák azokat a közegeket, amelyek elősegítik a bűnözést, és állandó kapcsolatot tartanának fenn az iskolák vezetőségével, a civil szervezetekkel, valamint a helyi önkormányzatokkal. 
Az iskolák biztonságáért létrehozott rendőrség munkája elsősorban a megelőzésben fog kimerülni, illetve arra összpontosítanak majd, hogy beazonosítsák a kockázatokat, megelőzzék a drogfogyasztást, az emberkereskedelmet, valamint a gyermekek ellen elkövetett erőszakot. A minisztérium elképzelései szerint az új struktúra a tanévkezdéssel egy időben kezdi meg munkáját mind az országos, a bukaresti, mind pedig a megyei rendőr-főkapitányságok szintjén – jelentette ki a belügyi államtitkár.
Arról, hogy térségünkben mennyire indokolt az iskolarendőrség létrehozása, Gheorghe Filipet, a Hargita Megyei Rendőrség szóvivőjét kérdeztük. Mint mondta, a megyei rendfenntartók munkatársai között eddig is leosztották az egyes iskolákat és környéküket annak érdekében, hogy a tanintézményekben és közelükben történő kihágásokat megelőzzék, illetve ha a helyzet úgy kívánta, akkor közbe is léptek. 
Amint a szóvivőtől megtudtuk, eddig nem kaptak arra vonatkozó információt, hogy Hargita megyében a rendőrség köreiből neveznének ki iskolarendőröket, vagy új munkatársakat alkalmaznának a feladat elvégzésére. 

Magyarországon elsősorban a pedagógust védik
Magyarországon valamivel korábban számoltak a szeptemberi iskolakezdéssel, ugyanis ott idén júliusban döntött a parlament az iskolarendőrség létrehozásáról. Ez külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jött létre, tagjai szeptember 1-jétől teljesítenek szolgálatot körülbelül 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérték. A jogszabály szerint az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, és csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben – írta a hvg.hu.
Magyarországon az iskolarendőrséget azzal a nem titkolt szándékkal hozták létre, hogy a pedagógusok épségét védelmezzék. Az iskolaőr dolga a rend fenntartása, amihez kényszerítő eszköze is van. Az iskolaőr saját formaruhát kap, amin az iskolaőr feliratot is elhelyezik, tehát messziről felismerhető.
Az iskolaőr igazoltathat, felszólíthatja az iskola biztonságát veszélyeztető személyt, hogy hagyja abba, amit csinál, elvehet dolgokat, illetve megtehet mindent, ami egy vészhelyzet elhárításához, megszüntetéséhez szükséges; intézkedhet öngyilkosság megakadályozására, és szükség esetén lezárhatja az iskolát. Alkalmazhat testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt és rendőrbotot.

Az Egyesült Királyságban a más etnikumúak miatt megszüntetnék
Nagy-Britanniában évtizedek óta működik iskolarendőrség, amelynek a legfontosabb szerepe az iskolába járók biztonságának megőrzése. A szervezet működésének indokoltságát idén áprilisban kérdőjelezték meg Angliában egy kirívó eset kapcsán, amely az igazságszolgáltatás szintjére is eljutott. Kiderült, hogy egy színes bőrű és szellemi fogyatékkal élő tanulóval igazságtalanul bánt egy iskolarendőr. Az ügyet vizsgáló szakemberek ennek kapcsán megállapították, hogy az iskolarendőrök jelenléte negatív hatással van a színes bőrű diákokra – olvasható a The Guardian című napilapban. 
Csak Londonban 420 iskolarendőr teljesít szolgálatot, és a tervek között szerepelt számuk 600-ra növelése annak érdekében, hogy hatékonyabban akadályozzák meg az iskolákban történő késes támadásokat. 
Az iskola-rendőrségi szolgálat teljes megszüntetése azért is merült fel az Egyesült Királyságban, mert ebben az időszakban kezdődtek meg a színes bőrűekkel szemben elkövetett rendőri túlkapások elleni tüntetések az Egyesült Államokban és Európa nyugati felében.

Hirdetés