Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Rendhagyó volt a huszadik tanévkezdés

Fotó: László F. Csaba / Archív

Huszadik tanévnyitó ünnepségét tartotta tegnap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A járványügyi helyzetre való tekintettel ezúttal a három oktatási helyszínről – Csík­sze­re­dá­ból, Marosvásárhelyről és Kolozsvárról élő videóban jelentkeztek be és köszöntötték az új és jelenlegi hallgatókat az egyetem, a három kar vezetői.

Tanévnyitó ünnepséget tartott tegnap a Sa­pi­en­ti­a Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A rendhagyó eseményt az online térben tartották.
A tanévet mintegy nyolcszáz alapképzéses és kétszáz mesterképzéses első éves hallgató kezdi meg – hangzott el az eseményen. Az idei év sokban különbözik a korábbi években megszokottaktól, a pozitív irányú változást a beruházásoknak köszönhetően a modern, jól felszerelt épületek jelentik az intézmény életében. Az intézmény zavartalan működését viszont továbbra is beárnyékolja a járványügyi helyzet következtében bevezetett hibrid rendszerű oktatás, amely még nem teszi lehetővé teljes mértékben az épületekbe való visszatérést sem az egyetem dolgozói, sem a hallgatói számára.
– Olyan egyetemre jöttetek tanulni, amely immár a huszadik esztendejét tapossa – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Dávid László rektor. – Húsz esztendő egy egyetem életében meghatározó, mert annak idején bizonytalan volt, hogy egyáltalán sikerül vagy nem kiépíteni, elindítani itt egy magyar egyetemet, amelyik olyan értéket adjon, hogy arra mások is felfigyeljenek. Nos, úgy gondolom, ezt sikerült megvalósítani. Ezt nyugodt szívvel mondhatom, mert az idén a korábbiakhoz képest harminc-negyven százalékkal több hallgató jelentkezett szakjainkra. Köszönjük, hogy minket választottak, és ígérem, hogy eladható, hasznos tudást biztosítunk Önöknek, olyat, amivel tudnak majd érvényesülni.
A rektor emlékeztette a hallgatókat arra, hogy keresztény értékrendet képviselő egyetemre jelentkeztek.
– Ha röviden szeretném meghatározni, hogy mit jelent a keresztény értékrend, azt mondanám: ha bárki bajban van, akkor biztosan lesz valaki itt az egyetemen, aki segíteni fog neki. Ez az, amit láttam, tapasztaltam és amit megpróbálunk átadni a továbbiakban is. Legyenek büszkék, hogy sapientiások, és a járvány következtében figyeljünk még inkább oda egymásra, és vészeljük át együtt ezt a nehéz időszakot, hogy minél előbb visszatérhessünk ahhoz a rég megszokott és szeretett oktatáshoz, amelyben diáknak és tanárnak lehetősége van szabadon beszélni, kapcsolatban lenni egymással, amely a tanításban is a legtöbbet képes nyújtani mindenki számára. Ezennel sok sikert kívánok erre az évre tanároknak, hallgatóknak, és kívánom, hogy minél előbb találkozzunk – fejezte be köszöntőbeszédét dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora. A magyar kormány nevében Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szólt az egyetem polgáraihoz. Az államtitkár Wass Albert gondolataival indított:
– Magyarnak lenni Erdély földjén annyit jelent, mint mindig egy lépéssel előbb lenni, egy kicsit többnek lenni minden tekintetben; többet dolgozni, többet szenvedni, többet adni, többet tudni, többet érezni és többet gondolkozni.
Ezt követően az államtitkár kiemelte azok munkájának fontosságát, akik lehetővé tették, hogy az egyetem kialakulhasson és fennmaradhasson:
– Az elmúlt húsz év és az intézmény fennmaradása nem a véletlen műve, hanem azon személyek áldozatos és fáradhatatlan munkája, akik hittek benne. Hittek abban, hogy az erdélyi magyarság képes önálló egyetemet létrehozni és működtetni azt – emelte ki beszédében Potápi Árpád János.
A továbbiakban a rendhagyó tanévnyitón felszólalt Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke, valamint a három kar vezetője. Mindannyian köszöntötték az évnyitó közvetítésbe bekapcsolódó résztvevőket. Elsőként dr. Lázár Ede, a Csíkszeredai Kar dékánja szólt a hallgatósághoz, őt követte dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, a sort a Marosvásárhelyi Kar dékánja, dr. Kelemen András zárta. Valamennyi megszólaló kiemelte, hogy a felsőfokú oktatási intézmény immár huszadik tanévét kezdi.

Hirdetés

Hirdetés