Örmény Művészeti Fesztivál Gyergyószentmiklóson

Rendhagyó tizedik kiadásra készülnek

A tizedik kiadása lesz idén az örmények ünnepének —   Fotó: Boncina-Székely Szidónia / Archív

Tizedik kiadásához érkezett a gyergyószentmiklósi örmény mű­vészeti fesztivál: a szervezők rendhagyó módon, a technikát is segítségül hívva szervezik meg a kerek évfordulós eseményt a hétvégén. A kínálatból idén sem fognak hiányozni a gasztronómiai, művészeti és vallásos jellegű programok, emellett az örmény testvérkapcsolatok kialakítására és ápolására is hangsúlyt fektetnek a szervezők.

Mivel idén tízéves a rendezvényünk, semmiképp sem szerettük volna, ha elmarad, ezért egyedi megoldást kerestünk arra, hogyan tudunk egy teljes értékű fesztivált létrehozni. Rendezvényünk az online térben – a közösségi és a videómegosztó oldalon egyaránt – is megtekinthető lesz, emellett a közösségi házban tartandó események az udvaron elhelyezett kivetítőn is követhetők lesznek – avatott be a fesztivál szervezésének részleteibe Kulcsár László, a Gyergyói Örmény Kulturális Egyesület elnöke, az esemény egyik szervezője.
A szombaton délelőtt induló rendezvény kiállításmegnyitókkal kezdődik az örmény templom szomszédságában lévő közösségi házban. A színes kínálatban Kalamár György nemzetiségi ruhakollekcióit, dr. Ábrám Zoltán fotókiállítását láthatják az érdeklődők, emellett az örmény ábécé megalakulásáról is szerezhetnek hasznos információkat. A délelőtti programok sorát a magyar bajusz kiállítása zárja Tölgyesi Béla előadásával kiegészülve.
Délben Ákontz-Kövér István magyarörmény szerzetes emléktábláját koszorúzzák, majd az örmények gasztronómiai és italkülönlegességeivel ismerkedhetnek az odalátogatók a közösségi ház udvarán.
A délutáni programokba a technika segítségével országhatárokon túlról is bekapcsolódnak olyan személyek, akik a gyergyói örmény közösség számára fontos testvérkapcsolatokat jelentenek.
A gyergyói örmény közösség kezdeményezésére testvérmegyei kapcsolat jött létre az örményországi Lori régióval, emellett megkeresett minket egy lengyelországi örmény közösség, és mint kiderült, arról a vonalról származnak a gyergyószentmiklósi örmény családok – mondta a szombati nap programjai kapcsán Kulcsár László. Az online bejelentkezéseken Sergey Minasyan örményországi nagykövettel, Andrey Ghukasyannal, Lori megye tanácselnökével, dr. Issekutz Saroltával, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnökével, Maria Ohanowiczzal, a lengyelországi Culturis és Örökség Alapítvány elnökével „találkozhatnak” többek között a gyergyószentmiklósiak.
A rendezvény részeként a gyer­gyószentmiklósi örmény fiatalok örmény táncosruhákban mutatnak be a közösség táncai közül néhányat. A szombati nap az örmény felmenők emlékére szervezett klasszikus zenei hangversennyel ér véget; vasárnap tartják az örmény katolikus templom búcsús szentmiséjét, ahol a szentbeszédet Küsmödi Attila szamosújvári plébános mondja majd. 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés