Hirdetés


Művészeti oktatás

Rendes tanévkezdésre készül a népiskola

Iskolakezdés. Minden megszokott, mégis semmi sem a régi —   fotó: László F. Csaba / Archív

A megszokott módon és keretek között készül a tanév kezdésére a csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola. Az intézmény termei alkalmasak arra, hogy a járványügyi szabályok betartásával indulhasson el az oktatás. Ugyanakkor a kulturális minisztériumnak meg kell hoznia a szükséges jogszabály-módosításokat.

Bogdan Gheorghiu kulturális miniszternél jártak elmúlt héten az ország művészeti népiskoláinak képviselői, hogy az ősszel kezdődő új tanév elindításának lehetőségeiről tárgyaljanak. A szaktárca vezetője ígéretet tett arra, hogy a megfelelő jogszabályok módosításával lehetővé teszik, hogy október 1-jétől elindulhasson az oktatás ezekben az intézményekben. Minderről Sándor Árpád, a csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola igazgatója tájékoztatta a Hargita Népét. Az intézményvezető érdeklődésünkre elmondta: a kulturális miniszter megértőnek és együttműködőnek mutatkozott a tanév elindításának kérdésében. Ebben segítségére van a népiskoláknak az, hogy speciális órarend szerint zajlanak a foglalkozások. „A diákok általában heti egy alkalommal találkoznak az oktatójukkal, a csoportos foglalkozások pedig kis létszámmal zajlanak, így minimális a fertőzés veszélye” – emelte ki Sándor Árpád.

Minden eshetőségre készen
Az igazgató hozzátette, a népiskolák többségéhez hasonlóan, a csíkszeredai is októberben kezdi el hagyományosan az oktatást. Jelenleg az iskola weboldalának fejlesztésén dolgozik az intézmény, amelyen majd az online beiratkozás is lehetővé válik. Ugyanakkor azok esetében, akik első alkalommal iratkoznak be, szükséges lesz a személyes jelenlét. A csíkszeredai népiskola az online oktatásra is igyekszik felkészülni.
– A miniszter rendelkezésére várunk, ami zöld utat ad a tanévkezdésnek, de addig is szeretnénk, hogy minden eshetőségre legyünk felkészülve. Megjegyzem, nem­csak mi vagyunk ilyen helyzetben, országos szinten arra várnak a népiskolák, hogy a miniszter legyen hű az ígéretéhez – szögezte le az igazgató.

Az épület is megfelel az előírásoknak
A népiskola októbertől a megszokott szakokkal várja a tanulókat. Sándor Árpád hozzátette: az intézmény épülete megfelel arra, hogy figyelembe véve a higiéniai követelményeket és a járványügyi szabályok betartásával meg tudják tartani a foglalkozásokat.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés