Kilyénfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Pályázati forrásból bővítették felszereltségüket

Önkéntesként a közösségért —   Fotó: Kolozsi Géza

Ebben az esztendőben, augusztusig 37 alkalommal nyújtottak segítséget tűz- és vízkár esetén a Kilyénfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. A 2008-ban újraszerveződött alakulat az évek során pályázati lehetőségeket kihasználva igyekezett bővíteni eszköztárát és felszerelését. Legutóbb Hargita Megye Tanácsának kiírására jelentkezve vásároltak védőruházatot a csapatnak. 

Tizenhárom aktív taggal rendelkezik jelenleg a Kilyénfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület: a közigazgatásilag Gyergyóújfaluhoz tartozó településen több mint egy évszázados múltja van az alakulatnak. 
1907-ből származnak az első írásos dokumentumok, amelyek bizonyítják az alakulat meglétét; a kilencvenes évekbeli hanyatlás után 2008-ban új lendülettel alakult újra a csapat, immár hivatalosan, egyesületként bejegyezve.
Jelenleg húsz tagja van az alakulatnak, egy részük külföl-
dön dolgozik, de amikor itthon vannak, számíthatunk rájuk, így 12-13 személy mindig van itthon, akik aktívan részt tudnak venni az önkéntes tevékenységekben, mentéseken, képzéseken – mondta Kolozsi Géza tűzoltóparancsnok, az egyesület titkára.
Tarlótűz, erdőtűz, árvíz – sorolja az idei leggyakoribb vészhelyzeteket Kolozsi Géza: a kimutatások alapján augusztusig 37 alkalommal volt szükség a munkájukra a községben. A tűzoltóautó és a hozzá tartozó felszerelések mellett nagy szükség van víz- és hőálló védőruházatra, tűzoltócsizmára, amelyekből az idei pályázati keretösszegből négy rendet tudtak vásárolni.
A 9000 lejes, megyei tanács által nyújtott támogatásból védőruhákat vásároltunk, jelenleg több rend használt ruházatunk van, ezeket szeretnék újakra cserélni, valamint bővíteni a készletet további védőfelszerelésekkel – mutatott rá az egyesület titkára.
A tűzoltó-alakulat önkéntesei idén – a vírushelyzet miatt – nem tartják meg az előző években hagyománnyá vált vetélkedőket a Gyergyói-medence többi egyesületével közösen.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés