Hirdetés


Örvendünk a kicsinek is, mert több a semminél

Az elmúlt időszakban volt szerencsém több alkalommal is részben autópályán utazni Kolozsvár felé. Kihasználtuk ugyanis a Maros megyei Nyárádtő és Maroskece között a forgalom számára több részletben megnyitott mintegy 32 kilométeres szakaszt. Mondanom sem kell, milyen örömmel töltött el bennünket az első alkalom, amikor a nagy forgalom miatt rendszerint beduguló Radnótnak és Marosludasnak a távolból integethettünk. Nem kellett az utóbbi település határában található szerpentinen szlalomoznunk, talán emiatt könnyebbültem meg a leginkább. Úgy örültünk ennek a nyúlfarknyi autópályának, mint a nyúl, izé, a majom a farkának.  
Amikor Tordánál letértünk a bekötőútra az A3-as pályáról, az A10-essel kialakított csomópontnál, nem győztünk álmélkodni a látványon: mintha Nyugat-Európában lettünk volna: mi már a lehajtón voltunk, mellettünk és alattunk is autópálya futott, utoljára Csehországban láttunk ilyent.  
Aztán kiszámoltuk: kemény fél órát spóroltunk meg az időnkből azzal, hogy az autópályát választottuk, eddig ugyanis durván öt óra, most viszont négy és fél óra alatt értünk el Kolozsvárra. Nem sok az a fél óra, amit az úton megspóroltunk, de örömünkben máris arról kezdtünk álmodozni, hogy ha megépülne az új kormányprogramban belengetett Sepsiszentgyörgy–Csíkszereda–Parajd gyorsforgalmi út, amelyről aztán áttérnénk a Jászvásárt Marosvásárhellyel összekötő majdani A8-as sztrádára, onnan pedig a Kolozsvárra vezető A3-as autópályára, akkor legideálisabb esetben mintegy két óra alatt megtennénk a Csíkszereda–Kolozsvár távot. 
Álmodik a nyomor – mondhatná a szkeptikusságot már kénytelen-kelletlen tökélyre fejlesztő olvasó, hiszen mindannyian sejtjük, hogy erre valószínűleg hosszú éveket, ha nem évtizedeket kell még várnunk. Azzal nyugtattam magam, hogy ha a most kétéves kislányom majd a szüleihez hasonlóan Kolozsvárra menne egyetemre, mennyivel gyorsabb lesz hazajutnia ahhoz képest, amilyen nekünk volt tíz évvel ezelőtt. Ha ez így lenne, akkor nyert ügyünk van, ezért örülök már most ennek a csepp sztrádának itt, a szomszéd megyében.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés