Országos szinten közelít a tízezerhez a megbetegedések száma: A járvány és gazdasági következményei

Az elmúlt huszonnégy órában nem változott az igazoltan koronavírussal fertőzött betegek száma Hargita megyében – derült ki a prefektusi hivatal tegnap közzétett hivatalos adatsorából. A tájékoztatás szerint kedden 213 személy volt intézményes karanténban, 299 személy hagyhatta el eddig a karantént, 372 személy házi elkülönítésben található, a válságos időszak kezdete óta 4285-en hagyhatták el a házi elkülönítést. Országos szinten lassan közelít a tízezerhez az igazolt megbetegedések száma. 

Nem változott az igazoltan fertőzöttek száma Hargita megyében: eddig 17 fertőzést tartanak nyilván, ebből két beteg már meggyógyult és elhagyta a kórházat, 13 személyt a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kórházban ápolnak, egy személyt más megyébe szállítottak és egy fertőzött személy elhunyt. Országos szinten az igazoltan fertőzöttek száma 9242-ra emelkedett, ebből 2153 személy gyógyultan hagyta el a kórházat – közölte a stratégiai kommunikációs törzs tegnap déli jelentésében. A halottak száma 498-ra emelkedett. Jelenleg a kórházak intenzív terápiás osztályain 245 beteget ápolnak.

Világhálóra költözött ideiglenesen a megyei könyvtár
A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott országos intézkedésekre hivatkozva, a Hargita Megye Tanácsának alárendelt kulturális intézményként működő Kájoni János Megyei Könyvtár 2020. március 12-én beszüntette közönségszolgálati tevékenységét, ugyanakkor az intézmény munkatársai továbbra is könyvtári tevékenységeket végeztek zárt ajtók mögött vagy otthonról, illetve működtették az online szolgáltatásokat, a munkatársak e-mailen és telefonon is elérhetők voltak. A jelenlegi intézkedések értelmében 2020. április 22-étől minden könyvtári tevékenység szünetel a szükségállapot időtartama alatt, a további intézkedésekig. A könyvtár nem kölcsönöz ki és nem vesz vissza kikölcsönzött dokumentumokat. A kikölcsönzött dokumentukomok kölcsönzési határidejét nem szükséges hosszabbítani, a határidő automatikusan hosszabbítódik – adta hírül közleményében a Kájoni János Megyei Könyvtár.

Tovább rombolja a gazdaságot a járvány
Ismét 1 millió fölé emelkedett tegnap Romániában a felfüggesztett munkaszerződések száma, miután a múlt héten mintegy 130 ezres csökkenést jegyeztek. A munkaügyi minisztérium tegnap frissített adatai szerint 1 millió 5508 felfüggesztett munkaszerződést tartottak nyilván, ami azt jelenti, hogy ennyi munkavállalót küldtek kényszerszabadságra a koronavírus-járvány következtében elrendelt kijárási tilalom és korlátozások miatt. A felfüggesztett munkaszerződések száma csütörtökön még 902 ezerre csökkent az április 9-i csúcsnak számító 1 millió 30 ezerről. A kimutatásban szerepel az is, hogy mely ágazatokból küldték kényszerszabadságra a legtöbb dolgozót. Az adatok szerint 314 496
szerződést a feldolgozóiparban, 
188 183-at a nagybani kereskedelemben, 109 861-et pedig a vendéglátóiparban függesztettek fel.   A hatósági nyilvántartásban a megszüntetett munkaszerződések is szerepelnek, ami az állás nélkül maradt személyeket jelenti. Ezeknek száma a március 16-i rendkívüli állapot bevezetése óta folyamatosan nő, most elérte a 240 151-et. A legtöbb munkaszerződést, 45 313-at a nagybani kereskedelemben szüntettek meg, 41 891-et a feldolgozóiparban és 
32 042-t az építőiparban.

Enyhülésre csak május közepe után számíthatunk
Május 15. után lehet szó a hatóságok által elrendelt korlátozások fokozatos enyhítéséről, a koronavírus-járvány adatainak függvényében – jelentette be tegnap Klaus Johannis államfő a kormány tagjaival folytatott egyeztetése után. Az elnök emlékeztetett: május 15-ig meghosszabbították a március közepén elrendelt rendkívüli állapotot. Ha a megbetegedések és a járvány halálos áldozatainak száma csökken és javul a járványügyi helyzet, akkor elkezdődhet a korlátozások fokozatos feloldása – ígérte. Johannis rámutatott: bizonyos megszorításokat továbbra is be kell tartani, a fegyelmezett, elővigyázatos magatartásra, a távolságtartásra továbbra is szükség lesz. A hatósági szigor enyhítése csak azt jelenti, hogy az állam kevésbé avatkozik bele az emberek életébe, de ez együtt jár azzal, hogy az állampolgárokra nagyobb felelősség hárul a járvány terjedésének megfékezésében.

HN-összeállítás
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés