Online is lehet majd fellebbezni: Helyben javítják idén az érettségi dolgozatokat

Érettségi leegyszerűsítve —   Fotó: László F. Csaba

Az idei érettségi vizsga június 22-én rajtol, román nyelv és irodalomból. Az erre vonatkozó tervet rendeletben fogadta el a tanügy-minisztérium. Vizsgára alkalmas helynek minősül minden olyan iskola, ahol minimum 30 diák iratkozik be az érettségire. Az eredmények kihirdetése után online formában is fellebbezhetnek az érintettek.

Az épületeket kamerákkal kell ellátni, valamint szükséges biztosítani a minimális 2 méter távolságot. Ezúttal nem lesznek szóbeli vizsgák, hanem az eddig szerzett jegyeket ismertetik el és egységesítik, akárcsak a számítástechnika esetében.
– Erre vonatkozóan lesz konkrét szabályzat is, amely követhető, ellenőrizhető. Az írásbelik az előző évekhez hasonlóan zajlanak, de kis átszervezésre ezen a téren is szükség van, hogy betarthatók legyenek az egészségügyi előírások – mondta Miklós Csaba, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség érettségiért felelős alelnöke. Mint kifejtette: a legtöbb diák a saját iskolájában írja meg a dolgozatokat, ha legkevesebb harmincan jelentkeznek. Más esetekben a legközelebbi iskolához küldik majd a tanulókat.
– A legfontosabb most is az, hogy megőrizzük a biztonságot. Arra törekszünk, hogy minél kisebb tömeg gyűljön össze az épületekben a vizsgaidőszak idején – mondta Miklós Csaba. Már megjelentek azok az előírások, fontos információk, amelyek az érettségire való beiratkozásra vonatkoznak. Emellett folyamatban van a beosztások elkészítése, ezeket az iratkozás befejezése után véglegesítik és közzéteszik.
– Ez a dokumentum könnyíti meg a végzős diákok számára az eligazodást ebben a furcsa helyzetben. Igyekszünk minél egyszerűbbé tenni számukra a tennivalókat. Fontos tudni azt is, hogy az idén megyén belül lesznek értékelve a dolgozatok, vagyis helyben alakítunk majd ki javítóközpontokat – hangsúlyozta az alelnök. Hozzátette, hogy az érettségi eredmények közzététele után online formában is lehetőség lesz a fellebbezésre.

Fülöp Orsolya 
 

Kapcsolódó cikkek