Hirdetés


Sapientia – EMTE csíkszeredai kara

Online és ingyenes a beiratkozás

Idén kizárólag a világhálón lehet beiratkozni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának alap- és mesterfokú képzéseire, a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a jelentkezőknek a beiratkozási díjat sem kell kifizetniük – jelentette be Pap Levente dékánhelyettes, a felsőoktatási intézmény tegnapi online sajtótájékoztatóján.

Pap Levente elmondta: a beiratkozáshoz szükséges online platformot később indítják el, de erről időben tájékoztatnak mindenki. Hozzáfűzte: a Csíkszeredai Kar 2020–2021-es tanévére összesen 571 helyet hirdet 13 alap- és 5 mesterképzési szakon. Alapképzésen 425 hely, míg mesterképzésen 146 hely várja az érdeklődőket. Humántudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi és mérnöki tudományi ágazatok közül választhatnak a leendő diákok. Alapképzésen 232 tandíjmentes és 193 tandíjas hely, mesterképzésen 86 tandíjmentes és 60 költség-hozzájárulásos hely várja a hallgatókat. Hozzáfűzte: a tandíjas helyekre felvételt nyert diákoknak sincs okuk az aggodalomra, hiszen a tandíjas helyekre a kar idén is megfizethető árakat biztosít. Az éves tandíj minden alapszak esetében 250 euró, mesterképzések esetében is a tandíj maximuma 500 euró.

Megváltozott feltételek
A járványügyi intézkedések miatt néhány szak esetében módosultak a felvételi követelmények. Az élelmiszeripari mérnök, román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom, valamint a világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szakoknál is elmaradnak a felvételi vizsgák, és 100 százalékban az érettségi vizsga átlaga fog számítani a bejutásnál. A fenntartható biotechnológiák mesterképzésen a korábbi írásbeli vizsgát felváltja a szóbeli vizsga, mely előre közölt tematika alapján fog történni. A távolabbról érkező diákokat 290 férőhelyes bentlakás várja. Az átépítés következtében a félemeletről a földszintre költözik az egyetemi étkezde. Az építkezés befejeztével az új menza beüzemeltetésére is sort kerítenek. Szeptemberben, ha a járványügyi helyzet is megengedi, nyílnak az egyetem kapui, és egy megújult, felfrissült, modern épület várja majd a hallgatókat. A kar honlapján egyébként minden részletes információ elérhető. 

Egyetemi rangsorok
Mara Gyöngyvér, a Sapientia – EMTE rektorhelyettese ugyanakkor a sajtótájékoztatón kijelentette: a nehézségek ellenére sikeres tanévet zártak. A Sapientia – EMTE 31 képzéséből csak négy olyan akad, amelyik csupán ideiglenes engedéllyel rendelkezik, de államvizsgát ezek a szakok is tarthatnak. Hozzáfűzte, a Sapientia nemzetközi megítélése is jónak számít, az uniRank rangsorában a 78 romániai egyetem közül a 20., a Webometrics rangsorában pedig 101 hazai egyetem közül a 38. helyen áll a Sapientia.

Kiss Előd-Gergely
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés