Gasztro-kultúrmisszió

Októberben tartják az első Székely sajtmustrát

A Székely szalonnafesztivál után ismét meg lehet kóstolni a székelydájai bivalysajtot —   fotó: László F. Csaba / archív

Október 3–4. között szervezik meg az első Székely sajtmustrát Csíkszeredában. Bár elsősorban a három székely megye – Hargita, Maros és Kovászna – sajtkészítő mestereit várják, a máshonnan érkező kézműves sajtkészítőket is szívesen látják – közölte lapunkkal Fazakas Attila, a rendezvény főszervezője. A sajtmustrán számos kulturális rendezvény – köztük egy állandó fotótárlat – is helyet kap. Az eseménynek a gasztro-kultúrmissziót felvállaló 35 kultúrbisztró ad otthont. 

 

Noha Székely sajtmustra a rendezvénysorozat neve, nem csak székelyföldi sajtkészítő mesterek jelentkezését várják a szervezők.
– Én nem fogok visszautasítani egy brassói vagy Neamț megyei termelőt – szögezte le Fazakas Attila. Hozzáfűzte: ezzel együtt alapvetően a helyi székely termelőkre alapozzák a sajtmustrát, mert a székelyföldi mesterek különleges sajtokat tudnak készíteni.
– Sokat jártam vásárba árusként és vendégként is, és azt láttam, hogy a hústermékek mellett a sajtoknak van még nagy sikere. Minél többet meg tudunk ismertetni a vásárlókkal, annál többet tudunk segíteni a kézműves sajtkészítőknek – részleteze Fazakas Attila. Hozzáfűzte: erre azért is szükség van, mert sok gazda arról panaszkodik, hogy nehezen megy az egyébként minőségi termékeik értékesítése.

Gasztro-kultúrmisszió
Kérdésünkre elmondta: azért a 35 kultúrbisztrót és legénységét választotta társszervezőnek, mert két kézműves sajtkészítő termékei is szerepelnek a menüjükben. Hozzátette: máshol Csíkszeredában, sőt Székelyföldön sincs példa hasonlóra. Azonkívül a 35 nem csupán egy vendéglátóipari egység, hanem közösségi tér is. Amint arról egyébként a Hargita Népe is beszámolt, lehetőséget biztosítanak a fiatal és tehetséges képzőművészeknek, zenészeknek a kibontakozásra. 
Hatházi Hunor, a 35 üzletvezetője ugyanakkor elmondta: nemcsak a fiatal képzőművészek, zenészek kibontakozását segítik, hanem tudatosan gasztro-kultúrmissziót is vállaltak. Ez alatt azt kell érteni, hogy igyekeznek tehetséges, kommunukatív jó terméket gyártó embereket maguk köré gyűjteni. 
– Most már ott tartunk, hogy az új menü rengeteg zöldségcsírát tartalmaz. Ezt egy csíkszeredai, Győző nevű, fiatal tehetséges úriembertől szerzünk be, aki ezeket saját maga termeli. Ő amúgy informatikus. Napraforgócsírát, borsócsirát, kétféle retekcsírát használunk. A csírának az érdekessége, hogy nemcsak a növény genomját tartalmazza, hanem az ízeit is. Ráadásul még intenzívebb is az íz, a retek esetében a csírának érdekesen pikáns enyhén csípős íze van. Személyes kedvencem a napraforgócsíra, ha három-négy darabot bekapsz belőle, olyan érzés, mintha megettél volna egy zacskó szotyit – hívta fel a figyelmet a gasztronómiai különlegességre Hatházi Hunor.
Hozzáfűzte: a sajttáljukon dályai és kénosi sajtok szerepelnek, melléjük csírákat is tálalnak, mert a kettő nagyon jól kiegészíti egymást. 
– Betekintést nyújtunk a gasztronómia világába Csíkszeredában, ahol a gasztronómia háttérbe szorul. Mert nem kísérletezünk, 15 éve a bécsi szeletet ugyanúgy panírozzuk. A flekkenről meg tudjuk, hogy melyik polcról kell levenni a nagyáruházakban – mutatott rá a kulináris sztereotípiákra Hatházi Hunor. Hozzáfűzte: azért kaptak az alkalmon, hogy együtt működjenek Fazakas Attilával az első Székely sajtmustra megszervezésében, mert kézműves termékeket mutatnak be. Ez a trendi, ez az újdonság.


Kulturális és szakmai rendezvények
Kulturális eseményekből sem lesz hiány. Fazekas Attila elmondta: a rendezvénysorozat mindkét estéjére élő zenekart szeretnének meghívni, ugyanakkor az már eldőlt, hogy állandó kiállítás is lesz a rendezvény két napja alatt. A Homoród fotóklub képeit tekinthetik meg majd az érdeklődők. Ezenkívül író-olvasó találkozók lesznek mindkét napon.
Hatházi Hunor még hozzáfűzte: miután sajtmustráról van szó, ezért egy kisebb versenyt is fognak szervezni. A sajtkészítő mesterek megversenyeztethetik termékeiket szakavatott zsűri előtt. Ez a rendezvény első napján, szombaton lesz. Még aznap eredményt is hirdetnek érlelt és friss sajt kategóriákban. Este pedig az egyik borszaküzlet képviselője tart majd előadást arról, hogy a nyertes sajtokhoz milyen bor dukál. Sajt- és borkóstolót tartanak. De azt tervezik, hogy pálinka- és kézműves sörkóstolás is szerepel majd a programkínálatban.
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés