Bővült a felszerelés

Nyílt nap a Villám Önkéntes Tűzoltó-egyesületnél

Az önkéntes tűzoltókra éjjel-nappal lehet számítani —   Fotó: Nagyálmos Ildikó

A székelykeresztúri Törekvés Szövetkezet udvarán szervezett nyílt napot szombaton a Villám Önkéntes Tűzoltó-egyesület és az Erdélyi Ifjúsági Egyesület. Ez alkalommal adták át a megyei tanácsnál pályázaton nyert adó-vevő rádiókészülékeket és vízszivattyúkat.

Szombat reggel nagy volt a sürgés-forgás a helyi önkéntes tűzoltók székhelyén: az üstben már készült a tokány, a kisgyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel együtt ismerkedtek a tűzoltóautókkal. Ez alkalommal adták át a megyei tanácsnál pályázaton nyert felszereléseket.

Önerőből fejleszteni nehéz
Az önkéntes tűzoltók parancsnoka, Szali Mózes üdvözölte a jelenlévőket, megköszönve a Hargita Megye Tanácsa által önkéntes tűzoltó-egyesületeknek kiírt pályázaton elnyert felszereléseket. Az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetsége részére hat darab vízszivattyút sikerült vásárolni, amelyet a szövetség 28 tagegyesülete között osztanak ki, illetve a Villám Önkéntes Tűzoltó-egyesület kilenc Motorola rádióval lett gazdagabb, ami a bevetéseknél elengedhetetlen. A parancsnok kiemelte: Hargita Megye Tanácsa az országban az egyetlen, ahol nyitott fülekre találtak az önkéntes tűzoltó-egyesületek, civil szervezetek és 2013 óta ezeknek az egyesületeknek is írnak ki rendszeresen pályázatokat beavatkozó- és személyes védőfelszerelésre, oktatásra. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos ez számukra, hisz Romániában önerőből egy civil szervezet nagyon nehezen tudna fejleszteni. Hozzátette: szintén a megyei tanács segítségével sikerült a szertár kapuját egy modern nyílászáróra kicserélni.
Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke köszönetet mondott Szali Mózes tűzoltóparancsnoknak, aki a világjárvány begyűrűzése után segítségüket ajánlotta fel, ugyanakkor az 1001 meleg ebéd székelyudvarhelyi akciójakor fertőtlenítőszereket és tisztítószereket küldött. Kiemelte: jó látni, hogy Székelykeresztúron van egy csapat, akikre a bajban éjjel-nappal számítani lehet. 
– Cserébe semmit nem várnak, csak annyit, hogy néha mellettük legyünk, segítsük a munkájukat, hogy biztonságban tehessék a dolgukat. Nekünk az a feladatunk, hogy a közösség ügyeit előbbre vigyük. A tűzoltók pedig példaképei lehetnek a felnövő generációknak – mondta. Sebestyén Csaba parlamenti képviselő is gratulált az önkéntes tűzoltók munkájához, és amint mondta, az önkéntesség létjogosultságát semmi sem támasztja alá jobban, mint maga az egyesület tevékenysége. Sehol máshol nem működnek úgy a civil szervezetek, önkéntes egyesületek, mint a Kárpát-medencében, fogalmazott a képviselő. Elmondta: az RMDSZ kezdeményezésére az önkéntes tűzoltók, sérülés esetén, ugyanolyan jogokat élvezhetnek, mint a hivatásos tűzoltók.

A 2005-ös árvíz hívta életre az egyesületet
A Villám Önkéntes Tűzoltó-egyesület 2005-ben alakult kilenc fiatal önkéntessel. Ugyan Székelykeresztúron működik egy önkormányzati, fizetett tűzoltóság, szükség volt egy nagyobb csapatra is. 
– A Villám életre hívója a 2005-ös árvíz volt, amikor hiányos felszereléssel indultunk menteni, és eldöntöttük, hogy hiánypótlásként alapítunk egy egyesületet és a közösség szolgálatába állunk. Jelenleg 32 tagja van az egyesületnek. A semmiből indultunk, de az évek során korszerű felszereléssel lettünk gazdagabbak: van egy harmincméteres magasból mentő, kosaras autónk, egy összkerekes, fényárbóccal, feszítővágóval felszerelt 2500 literes víztartályú stájer tűzoltóautónk, egy terepjárónk, amit mind a műszaki mentésnél, mind eltűnt személy keresésében be tudunk vetni. Ugyanakkor mentőcsónakkal, alpintechnikával is rendelkezünk. Bármilyen beavatkozáson részt tudunk venni – mondta a parancsnok. A megyei tanácsnál az egyesület a múlt évben hat darab Motorola rádióra pályázott, idén újabb kilencet sikerült megvásárolni. Az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetsége a múlt évben öt darab szivattyúra pályázott, idén újabb hatot szereztek be. A szövetség minden évben addig fog pályázni, ameddig minden tagegyesületnek legalább egy szivattyú lesz a tulajdonában. Ebben az évben már ötven beavatkozásra (az avartűztől az erdőtűzig, a lakástűztől az istállótűzig) volt szükség, tavaly egész évben ötvenhat eset volt. A múlt évben 4680 órát töltöttek önkéntes munkával a székelykeresztúri önkéntes tűzoltók.

Hirdetés

Hirdetés