Több Covid-tesztet is végezhetnének

Nem elég jó az arány

Uniós átlag alatt teljesít az ország. Van hová fejlődni —   illusztráció: pixabay.com

Az elmúlt hét volt a legnehezebb periódus a koronavírus-járvány kezdete óta Romániában, ugyanis ezen időszak alatt jegyezték a legtöbb fertőzéses esetet. Országos szinten átlagosan mintegy 20 ezer tesztet végeznek naponta, ezzel az uniós átlag alatt teljesítünk. A fővárost leszámítva ennek oka azonban feltehetően nem a kis kapacitásban, hanem az emberek tesztelési hajlandóságának csökkenésében kereshető – tudta meg a Hargita Népe.


Az egészségügyi miniszter, Nelu Tătaru a témával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Bukarestben valóban nincs kapacitás több PCR-teszt elvégzésére, ugyanis az eszközhiány mellett az erre szakosodott egészségügyi dolgozókból is hiány mutatkozik. A szaktárca vezetője egy július végi nyilatkozatában még azt mondta, hogy Romániában 27-28 ezer tesztet tudnak naponta elvégezni, és ezt is csak akkor, ha a személyzet három váltásban dolgozna – írja a G4Media román hírportál. 
Hargita megyében nem ilyen súlyos a helyzet. Amint a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetőjétől, dr. Tar Gyöngyitől megtudtuk, nálunk már inkább az a jelenség figyelhető meg, hogy sokan nem szeretnék teszteltetni magukat. A legtöbben, ha észlelik a tüneteket magukon, inkább önkéntes otthoni elkülönítésbe vonulnak, és nem teszik ki magukat a vizsgálatoknak. 
A közegészségügyi igazgatóság mostanában naponta 60-70 tesztet végez, a járvány korábbi szakaszában azonban 130-at is teszteltek egy nap. A megyei kórházban is lehetőség van napi 150 vizsgálat elvégzésére, de ott sem teljesítik ezt a napi mennyiséget. Ha számításba vesszük a magánlaboratóriumok által végzett munkát, akkor Hargita megyében összesen 300-ra tehető az átlagos napi tesztek száma, hétvégén ennél kevesebb. Tar Gyöngyi szerint a megye kapacitása lehetővé tenné a napi 500 teszt elvégzését is. 
Jelen pillanatban a közegészségügyi igazgatóság a szakminisztérium támogatásával végzi el az ingyenes vizsgálatot orvosi javaslatra. A magánlaboratóriumokban fizetés ellenében kérhetik azok a tesztet, akiknek például a külföldi utazásukhoz van erre szüksége. 
A magánkórházak és laboratóriumok növelték ugyan a tesztelési lehetőségek számát országos viszonylatban mindenhol, azonban ezekben az intézményekben fizetni kell a szolgáltatásért, amelynek ára 280 és 450 lej között mozog. Annak ellenére, hogy a válság kezdetén még a hatóságok arról beszéltek, törekednek arra, hogy a magánkórházakban is vizsgálják és lássák el a Covid-fertőzötteket, fél évvel később még egyik privát intézmény sem részese ennek a körforgásnak – emlékeztet a G4Media.
Az Európai Bizottság mindeközben felhívta a figyelmet arra, hogy a hideg, megfázásos időszak beköszöntével minél szélesebb körben kellene teszteket végezni. Minden országnak nagyobb figyelmet kellene fordítania arra, hogy az enyhe tüneteket mutató betegeket is vizsgálják meg annak megelőzése érdekében, hogy újabb, a gazdaságot és a társadalmat korlátozó intézkedések bevezetésére kényszerüljenek az államok. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szintén szorgalmazza a minél szélesebb körű tesztelést, amelynek az elérhetőségét is bővíteni kellene szerintük. Az uniós intézmény javaslatai között szerepel az is, hogy azokban a közösségekben, ahol gócpontok alakulnak ki, illetve nagyon sok a fertőzött, törekedni kellene arra, hogy a teljes lakosságot teszteljék az adott térségben.   
Az ECDC javaslataival ellentétben a romániai Országos Közegészségügyi Intézet múlt pénteken közölt új esetdefiníciói szerint már nem egy, hanem több fertőzésre utaló tünet jelentkezésekor nyilvánítanak valakit gyanús esetnek – hívja fel a figyelmet a hírportál. 
Az Európai Unióban egyébként átlagosan 1,85 tesztet végeznek ezer lakosra számolva, a legtöbbet Dániában, 7,16 ezreléket, Belgiumban 2,75-öt, Fanciaországban 2,27-et, míg Svédországban 2,02-t. A napi átlagos legkevesebb tesztet Bulgáriában végzik, 0,44-et ezer lakosra számolva, majd Lengyelországban, 0,48-at és Szlovákiában 0,73-at. Románia a mezőny második felében foglal helyet, nálunk átlagosan napi 1,07 tesztet végeznek ezer lakosra vetítve. A járvány kezdete óta több mint 2,2 millió tesztet végeztek el, mintegy 113 ezer ember fertőződött meg, és több mint 4500-an hunytak el. 
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés