Hirdetés


Összefogást sürgetnek a burgonyatermelők

Nem adnák olcsón a termést

Jó lett az idei krumplitermés. Kedvező piaci feltételekre várnak a termelők —   fotók: Domján Levente / Archív

Nem kívánják olcsón elkótyavetyélni az idei, jónak ígérkező burgonyatermésüket a Hargita megyei nagytermelők, ezért a pillanatnyilag kínált alacsony, 50-60 banis árak növekedésében bízva kivárásra, a betakarított pityókatermés tárolására kérik gazdatársaikat. A betakarítás is javában zajlik: a munkát az ipari fajtákkal kezdték.

Hargita megyében is elkezdődött a pityóka betakarítása: a jelek szerint jó, közepes burgonyatermésre számítanak a gazdák. A hektáronkénti átlaghozam várhatóan 25,5–26 tonna körül alakul, gond inkább a nagyon mélyről induló árakkal van – mondta tegnap lapunk érdeklődésére Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
A szakértő úgy véli, mivel a burgonya betakarítása térségünkben még csak az elején, a kezdeti szakaszban tart, a viszonteladók érdeklődése is visszafogott, így az árak sem tekinthetők még kialakultnak. Az árak kapcsán igencsak nehezíti a tisztánlátást, hogy míg egyes termelők 50-60 banis árajánlatokról számolnak be, addig mások 1 lejért kínálják portékájukat. És úgy tűnik, ezt sem feltétlenül drágállják a felvásárlók, hiszen még ez is bő 20 százalékkal olcsóbb annál, mint ami tavaly ilyenkor volt – jegyzi meg a szakigazgató. 
Leverték az árat 
a korai fajták
Elmondta, a hazai burgonyafelvásárlási árakat valójában az ország déli megyéinek termelői roppantották össze, akik a bőven termő, ám gyorsan romló, nehezen tárolható korai pityókafajtáikat kénytelenek voltak gyorsan pénzzé tenni. A lunguleți termelők rászorultsága 30-50 banis árakat eredményezett, amire a kereskedők előszeretettel hivatkozva, a székelyföldi pityókatermésre is szeretnének alkalmazni. Ezt viszont már a helyi termelők nem akarják elfogadni. 
Nagyban megy a kötélhúzás – foglalta össze három szóban a helyzetet Török Jenő.
– Olyan termelőről is tudok, akik megkezdte az étkezési burgonya betakarítását, de az alacsony árak miatt úgy döntött, leáll a szedéssel. Más a kiadós esők miatt volt kénytelen leállni. Az árak is nagyszórást mutatnak: 50 banis ajánlattól kezdve hallottam 1 lejes kérést is, amit sok tényező, a mennyiség, minőség és a kiszerelés is hordoz. A korai fajtákat kínáló lunguleți termelők érthető, hogy sietnek, mert másodvetésben gondolkozva a pityóka után káposztát ültetnek. Viszont a korai pityókafajtáknak az árát nem kellene a székelyföldi pityóka árára is leképezni. Úgy hiszem, az árak a korai fajtákkal kiváltott dömping lecsengése után normalizálódnak, és nem fognak a székelyföldi pityókatermelők is egymás alá licitálni. Érdemes lesz az értékesítéssel kivárni, hisz szeptemberben indulnak a vendéglők is. Ez is újabb lehetőséget kínál majd a termelőknek a burgonya méltányosabb árú értékesítésére – tanácsolja Török Jenő. A szakember állítja, hasonló véleményen vannak az alcsíki és Kovászna megyei nagytermelők is, de türelemre inti a gazdákat az országos burgonyatermesztők federációjának elnöke is.

Ipari fajták: kisebb nyereség, nagyobb kiszámíthatóság
A betakarítással amúgy annak ellenére is időben vannak a termelők, hogy az elmúlt napok kiadós esőzései miatt mindenhol leálltak a szedéssel. A pityóka betakarításával leginkább azok a termelők igyekeznek, akik burgonyaszirom-gyártókkal szerződve a feldolgozók szükségletére termelnek: esetükben a betakarítás is az ipari fajtákkal kezdődött. Ilyen helyzetben van az újtusnádi Dakó Impex is, mely cég az ipari burgonya szedését már augusztus 10-én elkezdte.
– Az a helyzet, hogy 200 hektár pityókát kell betakarítani, ami elég hosszadalmas és elég nehézkes folyamat. A betakarítást természetesen az iparival kezdjük, hisz meghatározott üteme van annak, hogy melyik fajtát mikor veszi át a feldolgozó – mutatott rá György József, az újtusnádi mezőgazdasági vállalkozás igazgatója, aki idénre igencsak jó, fajtától függően 30 és 45-50 tonna közötti hektárhozamokra számít. Étkezési pityókát 50 hektáron termesztenek, ebből is került már a tárolóba, amit viszont jelenleg 50 banis áron tudnának értékesíteni. – Gyenge az ár, de nincs is kereslet rá – hangsúlyozza György József. Ipari fajtákra ezzel szemben 65-75 banis áfa nélküli áron kötöttek szerződést a feldolgozóval, egyelőre úgy tűnik, idén ezzel járnak jobban. Tavaly viszont az étkezési burgonya számított kelendőbbnek: összességében kétszer magasabb áron lehetett értékesíteni, mint az ipari rendelésre termesztett fajtákat. A termelőknek tehát e téren sem könnyű előre kalkulálni.
– Abból a szempontból, hogy a gyártó megveszi és elszállítja, biztosabb és kiszámíthatóbb az ipari pityóka, de több év távlatában az ipari pityókán elérhető profit sokkal kisebb, mint az étkezési pityókán. Tavaly például nem volt rajta nyereségünk, éppen csak a költségeket fedte le az ár – árulta el lapunknak a Dakó Impex vezetője.

Burgonyát válogató és zsákoló munkások. Kivárnának az eladással a termelők
Burgonyát válogató és zsákoló munkások. Kivárnának az eladással a termelőkKépfelirat

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés