Nem a megszokott módon zajlik a csíksomlyói búcsú: Szívünkben zarándokoljunk!

Nehéz döntést kellett meghoznunk a zarándokok egészségének megóvása érdekében, amely egyben a zarándokok iránti felelősség vállalása is – írják közleményükben a csíksomlyói kegyhely őrei, a ferences szerzetesek – a kegyhely idén nem tudja fogadni a tömeges zarándoklatot.

Közleményt tettek közzé tegnap este a ferences szerzetesek. Ebben emlékeztetnek, hogy „az idei évet az Eucharisztia jegyében töltjük, amelynek mottója a csíksomlyói kegyhelyen: »A Szentlélek száll le rád!«” (Lk 1, 36)
A dokumentum szerint „az év elejétől a csíksomlyói kegyhely készül a pünkösdszombati búcsúra, azonban a Covid-19 világjárvány kapcsán végrehajtott egészségügyi döntések következtében a kegyhely idén nem tudja fogadni a tömeges zarándoklatot. Nehéz döntést kellett meghoznunk a zarándokok egészségének megóvása érdekében, amely egyben a zarándokok iránti felelősség vállalása is”.
„E döntés értelmében arra kérjük a zarándok testvéreket, hogy idén ne szervezetten zarándokoljanak el a kegyhelyre a búcsús napok alkalmával, hanem szívünk zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba” – kérik a híveket a búcsú szervezői. –„Kérjük, ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot”. Mint írják, a szentmisét élőben közvetítik majd a kegyhely honlapján (www.csiksomlyo.ro) és Facebook-oldalán (Csíksomlyó kegyhely), továbbá közvetíti a Duna TV és az Erdélyi Mária Rádió is. A dokumentum szerint a 2020. május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmise déli fél 1-kor kezdődik a zárt csíksomlyói kegytemplomban, pápai kisbazilikában, a szentmisét pedig Nm. és Ft. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora mutatja be és mond szentbeszédet.
„A zarándokok lelki bekapcsolódását segíti az alkalomra összeállított programfüzet, amely PDF formátumban letölthető lesz a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról. További liturgikus cselekmények, imák, bejelentkezések pontos programjáról később részletes tájékoztatót nyújtunk” – olvasható a ferencesek közleményében.
A szerzetesek által kibocsátott dokumentum leszögezi: „Köszönjük zarándok testvéreink megértését, hogy az idei évben nem tudnak a hagyományos módon elzarándokolni kegyhelyünkre”, hozzáfűzve: „Kérjük a Csíksomlyói Segítő Szűz közbenjárását, hogy a járvány mihamarabbi elmúltával, kisebb zarándokcsoportokba szerveződve újra találkozhassunk a csíksomlyói kegyhelyen.”
Végül felhívással fordulnak azokhoz, „akik időközben egyedül a kegyhelyre látogatnak”: „kérjük, hogy szigorúan tartsák be a járvány terjedését megakadályozó előírásokat (maszk viselése a zárt helyeken, gyakori kézmosás, szükséges távolságtartás), ezzel is segítve, hogy minél hamarabb alkalmas legyen a kegyhely a zarándokok fogadására”. A dokumentum biztatással zárul: „Amikor a járványidőszak lejár, az újabb rendeletek értelmében lehetőség szerint keressék majd fel kegyhelyünket, bekapcsolódva a későbbi búcsúkba, elsőszombati Mária-köszöntőkbe”.

HN-információ
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés

Legfrissebb hírek

Szerkesztők

Kategóriák

Cimkék