Több a munkanélküli

Nehéz helyzetben a pályakezdők világszerte

Azok a fiatal munkavállalók, illetve a tanulmányaikat frissen elvégzők, akiknek a munkaerőpiacra való belépésük egybeesett a koronavírus-járvánnyal, életre szóló traumával nézhetnek szembe, ami a karrierépítést illeti – állapítja meg az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Munkaügyi Szervezet. Az idén június–júliusi időszakban tanulmányaikat befejező, munkát vállalni készülő fiatalok sok kihívással néznek szembe, de hosszú távú jóslatokba bocsátkozni talán még korai lenne – ennek jártunk utána.

Egy 112 országban végzett, 12 000 fiatal megkérdezésével készült tanulmányra alapozza a feltevését a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, és hívja fel az ENSZ-tagállamok figyelmét arra, hogy a problémára sürgősen megoldást kell találni.
A nemzetközi tanulmányból kiderül, hogy hét 24 évesnél fiatalabb személy közül legalább egy kénytelen volt elhagyni munkahelyét a járványidőszak alatt. Egy más, Genfben végzett tanulmány szerint pedig a diákok és egyetemisták több mint 70 százaléka nehezen élte meg, hogy bezártak az iskolák, egyetemek, tanulmányi központok.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet arra kéri a kormányokat, hogy hozzanak olyan speciális intézkedéseket, amelyek kifejezetten a fiatalok munkába való visszatérését ösztönzik, legyen az továbbképzési lehetőség biztosítása vagy különleges munkanélküli segély megítélése.
„A járványnak a teljes rendszert megterhelő hatásai vannak, amely hangsúlyosan nehezedik a fiatalokra” – jelentette ki egy genfi sajtótájékoztatón Sangheon Lee, a munkaügyi szervezet igazgatója.

Szakadék a gazdag és szegény országok között
A járvány okozta válságot megelőző információk szerint azok a fiatalok, akiknek jelen pillanatban nincs lehetőségük munkába állni, egész életükre kiható traumával maradnak, ami akkor sem szűnik meg, amikor találnak végre munkát. Ez főként azokra a pályakezdőkre vonatkozik, akik a gyengébb gazdasági teljesítményt nyújtó országok lakói. Esetükben ugyanis fennáll az elszigetelődés veszélye.
Sangheon Lee azt is elmondta, hogy a legnehezebb helyzetbe a fiatal pályakezdő nők kerülhetnek a szegényebb országokban. Míg a statisztikák szerint világszinten nyolcból egy diáknak semmilyen hozzáférése nem volt az online oktatáshoz, addig azt is érdemes figyelembe venni, hogy a gazdagabb országokban ez nem jelentett problémát, míg a szegényebbekben sokkal több embert érintett.
Lee szerint fontos megjegyezni, hogy kockázatot nemcsak a munkahelyek elvesztése jelent, hiszen azoknak is nehézségekkel kellett megküzdeniük, akiknek megmaradt ugyan a munkahelye, de csökkent a bére. A megkérdezett fiatalok 17 százaléka vallotta be, hogy pánikrohamokkal és depressziós tünetekkel küzdött a járvány ideje alatt.

Nálunk nem jelentkezett sokkal több fiatal
Romániában ismert az a tény, hogy sok végzős fiatal, amint befejeződik iskola, jelentkezik a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségeknél mint munkanélküli. Így egy ideig mindenképpen részesülnek valamilyen jövedelemben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az idei tanév végével egybeesett járványidőszak alatt több fiatal végzős jelentkezett-e az ügynökségnél, mint az előző évek ugyanezen időszakában.
Tiberiu Pănescu, az ügynökség igazgatója kifejtette, hogy az általa vezetett intézménynél érezhetően megnőtt a munka mennyisége, de a nyilvántartott adatokból, arra a következtetésre jutottak, hogy nem a fiatal pályakezdők miatt történt ez, hanem az állam által a szükségállapot ideje alatt jóváhagyott úgynevezett technikai munkanélküliségi segély folyósítása miatt. Tavaly ugyanis 701 frissen végzett Hargita megyei diák jelentkezett be az ügynökségnél, míg idén júliusban mindössze 76-tal több, vagyis 777.
Márciusban technikai munkanélküliséget 670 cég 4070 alkalmazottja számára igényelt, áprilisra már majdnem megháromszorozódott az igénylő cégek száma: 2002 cég 14 451 alkalmazottja kapott technikai munkanélküliségi segélyt. Májusban már valamelyest mérséklődött a kérvényezők száma, 1909 vállalat 13 105 személy számára igényelte a juttatást, míg júniusra márciushoz képest is jelentősen javult a helyzet: 240 munkáltató 1425 alkalmazottja számára igényelt technikai munkanélküliségi segélyt.

Hirdetés