Negyvenéves a Régizene Fesztivál

 

 

Többszörösen rendkívüli az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál. Egyrészt idén ülik az első fesztivál szervezésének negyvenedik évfordulóját. Másrészt: a koronavírus-járvány miatt visszafogottabb lesz a rendezvény, a távolságtartásra vonatkozó előírásokra való tekintettel több virtuális térben zajló eseménnyel. Harmadrészt pedig helyi zenészek adják a fellépők zömét.

Ezerkilencszáznyolcvanban szervezték meg első alkalommal a Csíkszeredai Régizene Fesztivált. Bár idén negyvenéves a rendezvény, kiadásainak száma kevesebb, ugyanis 1986-ban betiltották a hatóságok, s csak a rendszerváltás után sikerült folytatni a rendezvénysort. A szervező Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársai számára az idei rendkívüli körülmények dacára sem volt kérdéses a folytatás, csupán annak módját kellett megtalálni a sűrűn változó járványügyi helyzet függvényében.
A szervezők szerint Csíkszereda nem véletlenül karolta fel évtizedekkel ezelőtt a régizenét, hiszen a XVII. században olyan kultúrateremtő, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a jelenleg a városhoz tartozó Csíksomlyó ferences rendházában, mint Kájoni János (1629/30–1687), a fesztivál alapjául szolgáló rendezvényeknek is az ő munkássága szolgált keretként, az általa lejegyzett dallamok számos fellépő repertoárjában szerepeltek. 2005-től az esemény főszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, fenntartó intézménye pedig Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.
A rendezvényt az állandó fejlődés, előbb a magyarországi, majd más államokbeli régizene-együttesek felé való nyitás, az európai kulturális körforgásba való bekapcsolódás jellemezte, saját intézményeinek köre is bővült: így nemzetközi szakmai fórummá nőtte ki magát a régizenei nyári egyetem, illetve évente a térség komolyzenei életének legkiemelkedőbb eseménye a Barokk Fesztiválzenekar koncertje.
2008-tól a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA). A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a legjobb európai fesztiválok EFFE minősítését is megszerezte, idéntől pedig tagja az Erdélyi Fesztiválszövetségnek.
Az idén negyvenéves rendezvény megszervezése nem volt kérdés a kulturális központ munkatársai számára, így a koronavírus-világjárvány megfékezése érdekében elrendelt biztonsági intézkedések betartásával tartják a különböző rendezvényeket, számos esemény pedig a virtuális térben zajlik, távközvetítések révén idén több helyszín is bekapcsolódik.
Az előző kiadásoktól eltérően idén nem lesznek külföldi meghívottak, hiszen az utóbbi hetekben bizonytalanná vált az utazás és az elszállásolás. Így többek nagy örömére még inkább előtérbe kerülhetnek a helyi zenészek és művészek, akik értékes előadásokkal készültek a fesztiválra.
A szervezők szerint idén is színes programokkal tarkított eseményeken vehetnek részt a műfaj kedvelői, emellett a fiataloknak szánt programokat is szerveznek.
Bár elmarad idén a Csíkszeredai Régi­zenei Nyári Egyetem, a szervezők gondoltak a régi diákokra: kihívás elé állították őket, s hogy azt miként teljesítik, a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán kísérheti figyelemmel a nagyérdemű.
Az idei célok között szerepel régi hangszerek bemutatása, a fesztivál történetének megismertetése, illetve az épített örökség és a zene kapcsolatának megmutatása. A koncertfelvételek turisztikai szempontból kiemelt, látványos épületekben készülnek, ezzel is felhívva a figyelmet közösségünk és Erdély egyedi építészeti kultúrájára.
A rendkívüli programokkal tűzdelt fesztivál kínálatában online koncertek, online hangszerbemutatók szerepelnek, de lesz szabadtéri kiállítás, szerveznek zenés emléktúrát és borkóstolót is.
Az idei fesztivál nóvuma az is, hogy a szervezők ösztöndíjat biztosítanak tehetséges muzsikusoknak a rendezvény bevételeiből.
Lapunkban naponta közöljük a fesztivál programját és követjük az eseményeket.

Hirdetés

Hirdetés