Hirdetés


Négyes számú katonai rendelet: Tovább szigorít a kormány

Újabb szigorítások bevezetését jelentette be tegnap késő este Marcel Vela belügyminiszter. Elsősorban a házi elkülönítésre és a karanténra vonatkozó szabályok lettek jóval szigorúbbak. Időközben tovább nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, az elhalálozások száma pedig 43-ra nőtt. 

Aki megszegi a házi elkülönítés szabályait, az karanténba kerül, ráadásul a saját költségén – jelentette be tegnap este Maercel Vela. Szintén saját költségén kerül újabb 14 napra intézményes karanténba, aki elhagyja a karantén helyszínét. Ellenben enyhítettek a 65 éven felüliek kijárását korlátozó szabályokon. Arról is döntött a kormány, hogy az energia, üzemanyag, szemétszállítás és közüzemi díjakat nem lehet emelni a szükségállapot ideje alatt.

Nőtt a megbetegedések száma
Országszerte 1815-ra nőtt a koronavírusos megbetegedések száma – jelentett be szintén tegnap este Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. A napközben közzétett hivatalos adatok még 1760 megbetegedésről szóltak, szintén akkor ismertetett adat szerint összesen 308 új esetet igazoltak, 169-en pedig kigyó­gyultak a betegségből. A koronavírus áldozatainak száma 43-ra nőtt Hargita megyében, tegnap délután egy órakor közzétett adatok szerint 94 ember tartózkodik karanténban, 2674-en házi elkülönítésben vannak – közölte lapunkkal a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal. Hargita megyében továbbra sem tudunk igazolt koronavírusos esetről. Ellenben szabályszegésért a rendőrség és a csendőrség újabb bírságokat rótt ki.

Egyre több a bírság
A frissen nyilvántartásba vett fertőzöttek életkora 0 és 89 év közötti. A kórházak intenzív osztályán 38 beteget kezelnek, 31-en közülük válságos állapotban vannak. Országos szinten intézményes karanténba helyeztek 8666 személyt, a házi elkülönítésben levők száma 132 641. A kijárási korlátozást 33 484 személy szegte meg, a rendőrök összesen 46 089 939 lej bírságot róttak ki rájuk. A kormányhivatal közleménye szerint szombaton a Hargita megyei rendőrkapitányság 46 bírságot rótt ki összesen 89,4 ezer lej értékben. A megyei csendőrség is kirótt 35 bírságot összesen 20,9 ezer lej értékben a kijárási korlátozás előírásainak megszegése miatt. A megbírságoltaknál nem volt saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, pedig a kijárási korlátozás ideje alatt minden egyes alkalommal ezzel a dokumentummal kell igazolni, hogy indokoltan tartózkodunk az úton. Pénteken a rendfenntartó szervek 1658 esetben ellenőrizték a házi elkülönítésben lévőket. Arra voltak kíváncsiak, hogy betartják-e a vesztegzárra vonatkozó szabályokat. Ezúttal mindenkit otthon találtak, így közülük senkit sem bírságoltak meg. A járőrök 10 személyt bűntettek, összesen 3200 lej értékben. Csíkszereda környékén 5-en, Székelyudvarhely környékén 3-an, Gyergyószentmiklós környékén 2-en szegték meg a kijárási tilalmat. Egyiküknek sem volt kijárásra vonatkozó nyilatkozata.

Minden rosszban van valami jó
A gazdasági szakértők elsősorban arról beszéltek, hogy a 2008-as válsághoz mérten is komolyabb visszaesés várható. De nem mindenki járt rosszul a szükségállapot bevezetésével. A Nielsen nemzetközi piackutató cég a hétvégén közölte: február 23. és március 15. között 37 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában a koronavírus-járvány miatt. A Nielsen Románia elemzői három hét alatt a legnagyobb növekedést a testápoló termékeknél tapasztalták, amelyeknek az eladása 65 százalékkal nőtt, az élelmiszerek értékesítése 42 százalékkal, a lakások gondozására, tisztítására alkalmas termékekből 23 százalékkal adtak el többet az előző év azonos időszakához mérten. Az eladások főleg a március 9. és 15. közötti időszakban ugrottak meg, amikor már a lakosság tudta, hogy a járvány elérte az országot. Ekkor elkezdték korlátozni a kijárást, így megindult a tartalékolás. Például a halkonzervek eladása csaknem megháromszorozódott, szappanból és testápoló szerekből csaknem az ötszörösét adták el, míg a tészták értékesítése majdnem a négyszeresére nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Felkészítő videosorozat nyolcadikosoknak

SuliTV8 címmel vizsgafelkészítő videosorozat indul nyolcadik osztályosok számára. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére három tantárgyból – magyar nyelv és irodalom, román nyelv és irodalom, matematika – 10-10, egyenként 25 perces videót készítettek a Hargita Stúdió munkatársai. A programban szakmai együttműködő partnerek voltak Hargita és Kovászna Megye Tanfelügyelősége és a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza. Az elkészült videókat az Erdélyi Magyar Televízió sugározza. Március 30. (hétfő) és április 3. (péntek), valamint április 6. (hétfő) és 10. (péntek) között naponta tantárgyanként egy-egy részt vetítenek. A SuliTV8 vizsgafelkészítői délelőtt 11 órakor kezdődnek. A napi három – tantárgyanként egy-egy – anyag egymást követően, mindig ugyanabban a sorrendben kerül adásba. A videók mindennap a közvetítés után elérhetők lesznek a SuliTv8 Facebook-oldalán.

HN-információ
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés