Birósági döntés

Neamț megyéhez tartozik ezentúl a Bekás-szoros

A Békás-szoros a térséget felkereső turisták egyik kedvenc célpontja —   Fotó: Darvas Rezső

Az elsőfokú döntéssel ellentétes és így Hargita megye számára kedvezőtlen döntést hozott a Békás-szoros közigazgatási hovatartozását vitató perben a Ploiești-i Fellebviteli Bíróság. A döntés szerinta Békás-szoros Neamț megyéhez tartozik – közölte lapunkkal a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az ítélőtábla elfogadta Almásmező, valamint Neamț megye önkormányzata, prefektusa és kataszteri hivatala fellebbezését, ugyanakkor megalapozatlannak tartotta és elutasította Hargita megye önkormányzata és prefektusa belépését a perbe, és megváltoztatta az egy évvel ezelőtt kimondott elsőfokú ítéletet, amely a székelyföldi feleknek kedvezett. A tegnapi ítélet közel tíz évi pereskedést zár le.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Hargita Népe kérdésére elmondta: a nem hagyják annyiban, fellebbeznek a döntés ellen és nem látja esélytelennek a próbálkozásukat, ugyanis korábban is fordult elő, hogy pert nyert a megye a legfelsőbb bíróságon.

Az elöljáró a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta: a Hargita megyei önkormányzatot egyszerűen kizárta a bíróság a perből.

– A híresztelésekkel ellentétben nem vesztett pert a megyei tanács, hanem az történt, hogy az önkormányzat bizonyítékait lesöpörték az asztalról anélkül, hogy tanulmányozták volna, vagy érdemi választ adtak volna rá – nyilatkozta az elöljáró.

Hozzáfűzte: annak ellenére zárták ki a megyei önkormányzatot a perből, hogy elsődleges érintettje az ügynek. Az önkormányzat jogászai szerint nem volt jogos a kizárás, miközben szembetűnő, hogy a Neamț megyei önkormányzatot nem zárták ki. Álláspontjuk szerint a Hargita megyei önkormányzat azért illetékes a Békás-szorosi perben, mert a jelenleg hatályos törvények előírják, hogy ott ahol a település határok egybe esnek a megye határokkal, a megyei önkormányzatok jóváhagyására is szükség van a határmódosításokhoz.

Bejelentette: a hivatalos indoklást követően öt napon belül megtámadják a döntést. Azaz rendkívüli jogorvoslatot kérnek hiszen a megyei önkormányzatot úgy zárták ki a perből, hogy azt senki sem kérte hivatalosan. Az egyik Neamț megyei portál ugyanakkor a „visszhangzó győzelem” címmel tette közé a hírt, amelyet George Lazăr, a megye prefektusa tett közzé közösségi oldalán.

A Hagyományosan Székelyföldhöz tartozó Békás-szoros, és a körülötte fekvő 700 hektáros terület hovatartozása azt követően vált kérdésessé, hogy 1996-ban elfogadott 7-es törvény előírta a települések határainak rögzítését a kataszteri iratokban. 1998-ban a két megye kataszteri hivatala azt rögzítette egy jegyzőkönyvben, hogy a nagy turisztikai potenciállal rendelkező terület Almásmezőhöz tartozik, és ezt a jegyzőkönyvet Gyergyószentmiklós akkori alpolgármestere is aláírta. Ennek a jegyzőkönyvnek a megsemmisítésére és a megyehatár kiigazítására irányultak az ezt követő székelyföldi kezdeményezések.

2012-ben megyeközi bizottság vizsgálta meg az ügyet, megállapítván, hogy a mind hargitai mind a neamți fél ragaszkodik az álláspontjához, és magának követeli a vitatott területet, így a bíróságon folytatódik az ügy.

A pert többszöri áthelyezés után 2013-tól a Prahova megyei törvényszék tárgyalta, mely tavaly júniusban mondta ki a Hargita megye számára kedvező ítéletet. Az első fokon eljáró bíróság Gyergyószentmiklós és Hargita megye számára kedvező módon jelölte ki a megyehatárt.

Ezt az ítéletet változtatta meg jogerős határozatában a Ploiesti-i Ítélőtábla.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés