Hirdetés


Nagygalambfalván már az erdei utakat aszfaltozzák

Nagygalambfalva községben befejezték az összes utca aszfaltozását, jelenleg Kis- és Nagygalambfalva kultúrotthonainak teljes felújítása zajlik. Hozzáfogtak kilenc kilométer erdei út aszfaltozásához is.

Kevés település lakói büszkélkedhetnek azzal, hogy házuk előtt aszfaltút vezet. Mindkét település – Kis- és Nagygalambfalva – összes utcájának aszfaltozását, a patakmedrek kibetonozását májusban fejezte be a nagygalambfalvi önkormányzat, az Európai Uniós pályázat értéke 1 millió euró volt.

Dolgoznak a szennyvízhálózattal: noha tizenkét évvel ezelőtt megépült a csatornarendszer, működési hibák miatt a szolgáltató nem vette át, ezért az önkormányzat a román kormánynál 1,77 millió lejre pályázott a szennyvízrendszer teljes felújítására. Gyerkó Levente polgármester úgy ítéli meg, még egy hónapnyi munka van hátra.

Kisgalambfalván elkezdték a művelődési otthon bővítését és teljes körű felújítását, a megnyert uniós pénzösszeg értéke 160 ezer euró, a munkálatok befejezésének határideje 2020. július. Szerették volna, ha már idén tető alá kerül, de sajnos a vállalkozók a sok bevállalt munka miatt nem haladtak kellőképpen – mondta a polgármester.

A nagygalambfalvi kultúrotthon teljes felújítása is a tervezett időpontokhoz képest késett, de itt is hozzáfogtak a 340 eurós beruházáshoz. A megnyert 500 ezer eurós pénzösszegből mindkét településen kicserélik a tetőt, szigetelik a falakat, új nyílászárókat szerelnek fel, kicserélik a bútorzatot, teljes berendezést, központi fűtéssel, fény- és hangtechnikával látják el.

Hozzáfogtak a nagygalambfalvi általános iskola felújításához is, a 2 millió lejes beruházás jövő őszre készül el, amikor majd felveszi a falu híres szülöttjének, Kányádi Sándor költőnek a nevét.

Az önkormányzat legnagyobb beruházása a 9,2 kilométer erdei út aszfaltozása, a település északi részén 1,5, a déli részén pedig 8 kilométer útszakaszt burkolnak le. A beruházás értéke 1,5 millió euró.

Múlt héten Nagygalambfalva felső végében, a Vágás pataka mellett rendbe tették a filagória környékét. A munkálatokhoz szükséges építkezési anyagot Hargita Megye Tanácsa, a Villa Galamb Rák Tava Egyesület, a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség, valamint a helyi polgármesteri hivatal finanszírozta. A tervek szerint a Vágás pataka völgyében levő bővizű borvízforrásnak vizét vezetik majd ide a kialakított pihenőhelyhez. A hely Kányádi Sándor legendás meséjének címét, A bánatos királylány kútja nevet fogja viselni.

– Dédelgetett álmunk a Kányádi Sándor emlékház minél hamarabbi létrehozása, párhuzamosan a többi tervekkel ezen is dolgozunk. Jelenleg 2,8 millió euróra van kifutási projektünk – tájékoztatta lapunkat Gyerkó Levente.

Hirdetés