A katasztrófavédelem is jól jár

Nagy összeggel támogatja az EU az autópálya-építést

Autópálya-szakasz. Gyorsulópálya? —   Fotó: cnadnr.ro

Az Európai Unió kohéziós politikája csaknem 1,5 milliárd euróval támogatja a hazai közlekedési infrastruktúra és a katasztrófavédelem fejlesztését – olvasható az Európai Bizottság tegnapi közleményében.

Jóváhagyott a brüsszeli testület 875,5 millió eurós támogatást a Nagyszeben–Pitești autópálya kezdő szakaszának megépítésére. Ez lesz az első autópálya, amely keresztezi a Kárpátokat, lehetővé téve az akadálytalan összeköttetést Romániában a transzeurópai közlekedési hálózat Rajna–Duna folyosóján. A folyosó zavartalan kapcsolatot biztosít a fekete-tengeri Konstanca kikötőjétől a magyar határon fekvő Nagylakig, összekapcsolva Románia középső és nyugati részét az európai autópálya-hálózattal.
Az EU továbbá 578,4 millió eurót ad az ország katasztró­faelhárításának fejlesztéséhez. A beruházás új felszerelések vásárlásával, valamint a személyzet képzésével javítja az ország reagálási képességét a szárazföldön, a levegőben és a tengeren jelentkező vészhelyzetekre.
Elisa Ferreira kohéziós politikáért és reformokért felelős biztos elmondta, hogy mindkét projekt pozitív hatással lesz a gazdaságra és az emberek életminőségére.
Az egyik program növeli a közúti biztonságot, lerövidíti az utazási időt, és csökkenti az utasok, illetve az áruk szállítási költségeit, míg a másik különösen releváns egy olyan ország számára, mint Románia, ahol a domborzat, valamint a sűrű folyami és patakhálózat miatt nagy a természeti katasztrófák veszélye – fogalmazott.

Hirdetés