Hirdetés


Online falugyűlés Gyergyócsomafalván

Nagy károkat okoz a falvakra terelt kamionos forgalom

Beszakad az út, repedeznek a házak falai a kamionos forgalom miatt

 

 

Online falugyűlés keretében vi­tatták meg Hargita Megye Ta­nácsának illetékesei, a gyer­gyócsomafalvi önkormányzat képviselői, valamint a helyi lakosok a falun áthaladó nehézgépjárművek okozta károkat, keresve a helyzet megoldási lehetőségeit. A gyűlésen elhangzott: Hargita Megye Tanácsa közösen a Hargita Megyei Közlekedésrendészeti Rendőrséggel beazonosított egy alternatív nyomvonalat a 126-os megyei út részleges tehermentesítésére mindaddig, amíg a teherforgalmat kiszolgáló utcák felújítása befejeződik. A témában Nagy Zoltán polgármester pénteken sajtótájékoztató keretében ismertette a gyergyószentmiklósi önkormányzat álláspontját

Amint arról már korábban beszámoltunk, 2019 őszén Gyergyószentmiklóson felújítás miatt lezárták a teherforgalmat kiszolgáló útvonalat: a nehézgépjárműveknek így Gyergyó­tekerőpatak, Kilyénfalva, Újfalu, Csomafalva, Alfalu és Szárhegy településeken kell áthaladniuk. A falvak lakói aláírásgyűjtéseket kezdeményeztek az áldatlan helyzet orvoslását kérve; a gyergyócsomafalvi önkormányzat pedig június 17-én petíciót juttatott el a megyei tanácshoz, amelyben megfogalmazza a nehézforgalom által okozott kellemetlenségeket, a lakóházakban és a megyei út felületén keletkezett károkat, csatolva a dokumentumhoz a több mint hatszáz lakos tiltakozását a kialakult helyzet ellen.

Hiányzó egyeztetések
A gyűlésen Márton László Szilárd gyergyócsomafalvi polgármester hangsúlyozta: a panasz nem a gyergyószentmiklósi fejlesztések ellen irányul, a probléma kiindulópontja az, hogy nem született előzetes egyeztetés, sem megoldási javaslat a gyergyószentmiklósi önkormányzat részéről.
A kialakult helyzet kapcsán tett jogi lépéseket Bodó Alpár, a Helyi Közigazgatási Vezérigazgatóság igazgatóhelyettese ismertette a falugyűlés iránt érdeklődőkkel. Megvizsgálva a polgármesteri rendeleteket, amelyekkel elrendelték a Dózsa György utcában a forgalom lezárását, valamint megjelölték az elkerülő útvonalat, a megyei önkormányzat jogi osztálya törvénytelennek ítélte azokat, mivel a vonatkozó dokumentáció nem tartalmazza az út adminisztrátorának – ez esetben a megyei tanácsnak – a beleegyezését a forgalomelterelésre vonatkozóan.
Ennek értelmében előzetes panaszt nyújtottak be Gyergyó­szentmiklós Polgármesteri Hivatalánál július 7-én, kérve a rendeletek visszavonását. A városnak harminc nap áll rendelkezésére választ adni.
Amennyiben a polgármester nem válaszol törvényes határidőn belül, vagy nem tesz eleget a megyei önkormányzat kérésének, az intézmény jogvitát fog kezdeményezni, kérve a Hargita Megyei Törvényszéktől az akták semmissé nyilvánítását – mondta el Bodó Alpár, hozzátéve, hogy a károsult magánszemélyek egyénileg vagy csoportosan előzetes panaszt nyújthatnak be a rendeletek ellen, illetve a válasz elmulasztása esetén perbe hívhatják Gyergyószentmiklós polgármesterét, kérve a károk megtérítését és a rendeletek visszavonását.
Az előzményeket Zólya Zsom­bor, Hargita Megye Tanácsa út­gaz­dálkodási részlegének osz­tály­vezetője mondta el: már 2010 előtt történtek egyeztetések Gyer­gyó­szentmiklós városával egy terelőút megépítését illetően, az önkormányzat azonban nem készítette elő a szükséges dokumentációt. 2016-ban a megyei tanács kérvényezte, hogy az ő adminisztrálásába kerüljön az út, azért, hogy a beruházás megvalósulhasson. Mindezekre az előterjesztett kérésekre mai napig nem érkezett válasz a város részéről – hangsúlyozta Zólya Zsombor.

Felmérték a károkat
Az osztályvezető elmondta: a megyei közlekedésrendészet képviselőivel bejárták a 126-os megyei utat, ellenőrizve a lakosság panaszainak megalapozottságát és felmérve az úttest meghibásodásait.
Az úttesten megjelent kátyúkat, repedéseket, hullámokat, amelyeket a teherforgalom idézett elő a megyei tanács kijavíttatja, az ezzel kapcsolatos szerződéskötés folyamatban van. Az útjavítási munkálatok után az aknatetők javítása is megtörténik. A több mint 200 ezer lejes munkálat értékét azonban a megyei tanács bírósági eljárással fogja visszaigényelni Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalától.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök összegzésként elmondta: ideiglenes megoldásként, a prefektusi hivatallal egyeztetve és a megyei rendőrség jóváhagyását megszerezve a felére tudják csökkenteni a 126-os megyei úton jelenleg áthaladó nehézgépjárművek forgalmát. Maroshévíz irányába a 12-es jelzésű nemzeti úton a Nicolae Bălcescu utca–Kárpátok utca–Szabadság tér–Gábor Áron utca szakaszon áthaladva mehetnek Csíkszereda felé, valamint a Csíkszereda–Maroshévíz útvonalat továbbra is Tekerőpatak–Újfalu–Csomafalva–Alfalu–Gyergyószárhegy érintésével tehetik meg a nehézgépjárművek.

Nagy Zoltán: szakmailag megalapozott volt a döntés
A témában pénteken megszólaló Nagy Zoltán polgármester hangsúlyozta: tavaly meghozott döntésük a forgalom elterelését tekintve szakmailag megalapozott volt, hiszen az útügyi igazgatóság, a forgalmi rendőrség és az önkormányzat szakembereinek bevonásával történt, és semmilyen más megoldást nem tudtak találni a teherforgalom elterelésére. Hozzátette: tavaly szeptemberben írásban közölték szándékukat és kérésüket a megyei önkormányzat felé, az intézmény közösségi oldalán nyilvánosságra is hozták a munkálatok végéig javasolt nyomvonalat.
A probléma megoldása szakértők bevonásával kell megtörténjen Nagy Zoltán polgármester szerint, a teherforgalomnak a város főterére való terelését viszont elképzelhetetlennek tartja.
Több tényező is van, ami nem teszi lehetővé az intézkedés gyakorlatba ültetését, elsősorban az, hogy műemlék zónáról van szó, amelynek mindkét kijáratánál olyan útkereszteződések vannak, amelyek lehetetlenné teszik a hosszú autók ki- és befordulását. Emellett a napokban készült el egy topográfiai és geológiai szakértői vélemény, amely megállapította, hogy a Gábor Áron utcában lévő Békény-híd nem alkalmas arra, hogy nagy tömegű teherforgalmat bonyolítson le – tájékoztatott Nagy Zoltán.
Gyergyószentmiklós polgármestere úgy látja, a megoldás a megyei önkormányzat kezében van, viszont ha továbbra is a történelmi városrészen szeretné átvezetni a teherforgalmat, a város önkormányzata az országos útügyhöz fordulva fogja kérni, hogy a Gyergyószéken áthaladó teherforgalom Maroshévíz és Csíkszereda között Székelyudvarhely, Parajd és Borzont érintésével történjen.

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés