Hirdetés


Csíkszereda önkormányzata

Nagy beruházások várhatók

fotó: Fülöp Orsolya

Újraszabja a csíkszeredai közlekedést a megyeszékhely a valaha volt legnagyobb értékű beruházáscsomag finanszírozási szerződése, amelyet július 21-én írtak alá fenntartható mobilitási terv néven a  Központi Fejlesztési Régióval – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.
 
A Központi Fejlesztési Régióval aláírt szerződés értéke 151,8 millió lej, ebből a vissza nem térítendő uniós és állami hozzájárulás 114,4 millióra rúg, a maradék 37,4 millió lejt pedig a város saját költségvetéséből biztosítja. Ebből az összegből többek között a Hargita, a Márton Áron, a teljes Decemberi forradalom utca és részben a Temesvári sugárút felújítását tervezik.
– A tervben szerepel még a vasúti felüljáró újjáépítése, a buszpályaudvar felújítása és 23 környezevédő jármű megvásárlása. Ezzel együtt alkalmazni fogjuk a forgalommenedzsment-elemeket is – fűzte hozzá Ráduly Róbert Kálmán. Az elöljáró jó hírnek nevezte, hogy az iskolák felújítására is találtak kivitelezőt; hőszigetelésről, valamint az energetikai rendszerek feljavításáról van szó. Példaként említette a Nagy Imre Általános Iskolát, ahol olyan napelemrendszert telepítettek az épület tetejére, amely hosszú távon energetikai függetlenséget jelent majd az intézménynek. A 13 oktatási épület renoválása szintén része a fejlesztési projektnek, értéke 56,2 millió lej. Emellett egy lakóház kivételével minden tömbház esetében elkezdődhetnek a szigetelési munkálatok. 

A helyi vállalkozókat segítenék 
Hangsúlyozta: a tervek elsősorban a gyalogosközlekedés szempontjait veszik figyelembe, ezután következik a kerékpáros-forgalom és a tömegközlekedés.. 
– A projektek nagy része a tervezés befejezésének fázisában van, a munkák egyharmada munkabér-költségnek számít, amely segítségére lehet a helyi cégeknek és alkalmazottaknak. A felüljáró- a buszpályaudvar felújításának és a járművek megvásárlásának ügyében az elkövetkező időszakban meghirdetjük a kivitelezésre a közbeszerzést – közölte a városvezető. 

Sport és kultúra
A polgármester arról is beszámolt sikerült újraindítaniuk, ha részlegesen is, a város sport- és kulturális életét. A Csíki Játékszín a Mikó-várban újrakezdte előadásait. 
– Szükség van a folytonosságra. Ezek az események és rendezvények segíthetik a gazdasági újraindítását – vélte a városvezető. Hozzátette, az önkormányzati hivatalban levő lakossági nyilvántartó és a Csíki Székely Múzeumban működő pénztár hétfőn, kedden és csütörtökön délelőtti, illetve délutáni programmal dolgozik, a hét többi napján pedig a megszokott időben. A pénztár nem fog visszakerülni a hivatal épületébe, hanem átköltözik a piac közelében levő régi Postabank épületébe. A szociális igazgatóság ügyfélfogadása az Akác utca 1. szám alatt levő Közüzemek Rt. régi székhelyén kapott helyet.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés