Na, mi volt?

Ez az a kérdés, amit jó lenne elfelejteni, ha iskolás korú gyermek szülői vagyunk. Akár saját magunk érdekében is, ha nem akarunk megbántódni, bosszankodni, aggódni fölöslegesen minden nap, mert majdnem biztos, hogy a gyermek növekedésével egyenes arányban lesz gyakori a „semmi” válasz. 
Tegnap a „namivolt” kérdésre fülem hallatára lakonikus és fura feleletet adott egy 10-12 éves kissrác: jó. Pont. Utána az anyuka (én fotóztam közben, nem a hallgatózáson volt a lényeg) műsorvezetői üzemmódba kapcsolt, és csak úgy bombázta kérdésekkel csemetéjét. Mit mondtak? Mindenkin volt maszk? Kaptál levegőt? Lesznek könyvek? Van már órarend? Mit mondott a tanci? A gyermek fél szavakkal, morogva válaszolt, végül felcsattant: mondtam már, hogy jó! Nem feltétlenül passzol a kérdés, azaz a kérdések özöne és a válasz, de talán épp azért nem, mert a gyermeknek teljesen más viszonyulásra lett volna – és lenne úgy általában is – szüksége.
Most, amikor mintegy fél év elteltével ismét iskolába mehetnek a gyerekek, különösen nem a „namivolt” a zárba illő kulcs. Talán a „hogy vagy?”, a „hogy érezted magad?” inkább be tudná indítani a szülő és gyermek közti kommunikációt. Hát még ha azt tudnánk mondani, hogy olyan kíváncsi vagyok, el sem tudom képzelni, hogy milyen lehetett maszkban az osztályban, akkor biztos, hogy – hacsak nem extrém szófukar az utód – megkapunk minden információt, amit csak szeretnénk, s még annál is többet. S közben a csemeténkben oldódik a feszültség, ha volt, a szorongás is, mert szabadon beszélhet az érzéseiről, és – talán ez a legfontosabb – erősödik a kapcsolatunk. Van annál jobb érzés, mikor jóízűt tudunk beszélgetni valakivel? Amikor nem kalapálják a fejünket kérdésekkel, hanem beleélhetjük magunkat a mondandónkba, csaponghatunk szabadon, és megélhetjük, hogy figyelnek ránk, kíváncsiak ránk, a szeretett személyt nagyon is érdekli minden, ami velünk történt és bennünk megfogalmazódott.
Nyújthatjuk akár ezt is, s maradhatunk a „namivolt”-nál is. Csak akkor valószínűleg tényleg nem történik semmi.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés