Vándorbölcső program Gyergyószéken

Mozgalom a nagycsaládokért

Néhány vándorbölcső éppen új gazdát keres —   Fotó: Balázs-Kercsó Eszter

Vándorbölcsőt igényelhetnek gyer­gyószéki nagycsaládosok, nemsokára pedig ünnepélyes átadást is szerveznek – adta hírül a gyer­gyó­szentmiklósi Szent Miklós-plébánia. A Gyergyói-medencében jelenleg 15 vándorbölcső van körforgásban, ezek közül néhány új gazdát keres.

A Szent Miklós-plébánia 2018 adventi időszakában kapcsolódott a programhoz: pozitívan álltak hozzá Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató kezdeményezéséhez, első alkalommal hét bölcsőt adtak át az igénylőknek. Azóta tizenötre növekedett a Gyergyószéken körforgásban lévő bölcsők száma, eddig még nem volt olyan eset, hogy üresen maradtak volna.
A kezdeményezés révén a nagycsaládosok a közösségben figyelmet kapnak, és az emberek tudatába visszakerül őseink hagyománya, akik bölcsőben ringatták az újszülöttet. Fontos hozadéka a programnak, hogy az illető egyházközség, gyülekezet megünnepli, támogatja az adott nagycsaládot – mondta Ba­lázs-Ker­csó Eszter, aki önkéntesként vesz részt a program gyer­gyó­széki lebonyolításában. Elmondása szerint a bölcsőt fél évre kapják meg azok a családok, ahol hamarosan kisbaba fog születni, ez egyfajta segítséget is jelent számukra az első időszakban. Amennyiben nem sikerül továbbadni a rokonságban, baráti körben a kiságyat, akkor önkéntesek segítségével keresnek új gazdát nekik. 
A részt vevő családok többnyire ismerik egymást, ezért ritkán kellett külső segítséggel megoldani, hogy új gazdája legyen egy-egy bölcsőnek. A program 2. évében vagyunk, ha lesz rá igény, találkozót is szervezünk a mozgalomban részt vevő családoknak – mondta Balázs-Kercsó Eszter. 
Gyergyószentmiklós mellett Remetén is működik a program, Balázs Hajnal koordinálásával; a bölcsőket felekezeti hovatartozástól függetlenül lehet kérni. 
A gyergyószentmiklósi plébánián ünnepélyes átadást terveznek július első vasárnapján: a Szent István-templomban vehetik át a szülők a vándorbölcsőt. Addig is, a plébánia irodájában személyesen jelentkezhetnek mindazok, akik szeretnének részesei lenni ennek a közösségépítő eseménynek. 

Boncina-Székely Szidónia
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés