Mit vegyek fel?

Vásárolunk a kék-piros üzletben. Vagy a sárga-pirosban. Olcsó a ruhanemű, szinte utánad dobják pár lejért – szoktuk mondani, és azt is, hogy igazán megéri ennyiért. Ha egyikben nem találunk, a másikban biztosan, s ha pont az nincs, amit keresünk, veszünk valami egyebet, amit „kár otthagyni” annyiért. A fast fashion, magyarul gyors divat, a piacot gyorsan és olcsón új modellekkel elárasztó divat hozzánk, Székelyföldre is elért. Amíg régebben megelégedtünk néhány jó és tartós darabbal, ma már többszörösét vásároljuk annak, amire valójában szükségünk van. A kérdésre, hogy miért van így, nehéz lenne egyértelmű választ adni, de annyi bizonyos, hogy szeretjük azt, ami országhatáron kívülről jön. Valahogy jobbnak tűnik, mint a sajátunk, legyen szó divatról, munkalehetőségről vagy bármi egyébről. S hogy olcsóbb, az csak szemfényvesztés, nem igazán vesszük észre. Még akkor sem, ha jövőre már unjuk felvenni azt az olcsón megvásárolt darabot, nem is értjük, hogyan vehettük meg. Kell a következő. S ha nem tudjuk megengedni magunknak, frusztráltak leszünk, ha pedig megvehetjük, kell még egy.
Habár kevés itthon gyártott készruhatermék van a hazai piacon, nem igazán jut eszünkbe előnyben részesíteni, csak azért, mert az országban készült. Talán drágább, és akkor már eleve el sem gondolkodunk azon, hogy egy hazai céget támogassunk, amely munkát ad az ismerősünknek, szomszédunknak, netán családtagunknak. Elsőre talán furcsának tűnhet ilyen szempontok szerint dönteni egy-egy vásárlásnál, hiszen általában a termék árát nézzük elsősorban, aztán azt, mennyire felel meg az ízlésünknek. Pedig jó lenne néha látni az összefüggéseket és észrevenni azt, mennyire megváltoztathatjuk apró döntéseink sokaságával a világot.
Tudni, milyenek a lehetőségeink azonkívül, hogy a legolcsóbb ruhaüzletben megvesszük a szükségeseket, és néhány hónap után kidobjuk, mert használhatatlanok. De ugyanígy választhatnánk tudatosan élelmiszert, vagy akár kozmetikai cikkeket is, amelyek natúr változatait sokan készítik apró vállalkozásaikban szívvel-lélekkel. Számtalan lehetőségünk van, amelyekkel nem élünk, sőt észre sem vesszük sokszor, mi az, amit megtehetnénk, hogy jobb legyen körülöttünk a világ. Egy tudatos döntés holnap még egyet eredményez, és észre sem vesszük, mennyire átalakulnak fogyasztói szokásaink. És mennyire megváltozunk mi magunk is.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés