Hirdetés


Mesevarázs

A könyvesboltokban hatalmas a választék, ami sokszor inkább zavarba ejtő, mint jó. Nehéz eligazodni a színes-csillogó, sokszor idegen szerzőtől származó mesekönyv­áradatban. Így van ezzel egy nagymamakorú hölgy is, aki tanácstalanul keresgél, majd végül a Micimackót kéri az eladónőtől, kissé bizonytalanul, mert nem látja a kínálatban. Kiderül, hogy tizenkét éves unokájának szeretne könyvet venni, mire az eladónő tapintatosan próbálja rávenni, válasszon valami mást, hiszen a Micimackó története nem ennek a korosztálynak való.
A mesekönyvek piaca is nagyon sokat változott az utóbbi években, évtizedekben: lehet, hogy egy könyvesboltban keresgélve nem találjuk meg a klasszikus meséket, helyettük nagyrészt mai szerzők kötetei állnak a polcokon. Nemrég nagy visszhangot keltett a magyarországi médiában egy újonnan megjelent gyermekkönyv, amely klasszikus meséket helyez mai viszonyok közé, szereplői nem királyfiak és királylányok, hanem az átlagostól eltérő, más, és ezáltal sokszor ellenérzéseket kiváltó emberek. A könyv körüli (kissé átpolitizált) botrány, az emiatt megugrott olvasottság vagy a közösségi oldalakon folyó kommentháború kapcsán felötlik a kérdés: hogyan beszélünk, beszélünk-e egyáltalán gyermekeinknek a másságról? A fogyatékkal élőkről, a szociálisan hátrányos helyzetűekről, netán a hagyományos nemi szerepeket elutasító embertársainkról? El tudjuk-e fogadni azt, hogy vannak, akik nem olyanok, mint mi, és ezt el tudjuk-e magyarázni a gyermekeinknek is? Hiszen az ő világlátásuk, gondolkodásmódjuk aszerint alakul, hogy milyen értékeket közvetítünk feléjük.
Nemrég külföldi szerzőtől származó mesekönyv került a kezembe, amelyben híres nők rövid élettörténeteit vázolták. A könyv motivációként hathat azokra a kamasz lányokra, akik már nem feltétlenül a szüleik világlátását igenlik, sokkal inkább keresik saját útjukat, személyiségüket. A női élettörténetek, küzdelmek árán elért eredmények mellett a könyv végén ott áll egy üres oldal, ahová az olvasó saját történetét jegyezheti le. Motiváló és ismeretterjesztő, vagy a női egyenjogúságot bőszen hirdető kiadvány? Jóhiszeműségünk alapján eldönthetjük melyik, és azt is, hogy megvesszük-e, vagy otthagyjuk a polcon.v

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés