Megtérítenék a tavaszi takarmányköltségek kétharmadát

Méhcsaládonként 25 lejt kaphatnak

Méhcsaládonként 25 lejes „de minimis” típusú támogatást ajánl a hazai méhészeknek a mezőgazdasági minisztérium – derül ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján tegnap közzétett határozattervezetből. A közvitára bocsátott jogszabály-tervezetet 10 napig véleményezhetik az érdeklődők.
A kilátásba helyezett támogatás révén a szaktárca a méhészek tavaszi többletköltségeibe pótolna, a március–május közötti kedvezőtlen – rendkívül hűvös, majd esős – időjárás nyomán ugyanis ellehetetlenült a természetes hordás, a méhészek így méztermelés helyett hónapokon keresztül – sőt még a nyári hónapokban is – méhcsaládjaik takarmányozására kényszerültek. A minisztérium számítása szerint a méhcsaládonként felajánlott 25 lej a méhek tavaszi etetésére vásárolt cukor költségeinek 61 százalékát fedezi.
A közvitára bocsátott határozattervezet alapján a támogatásra azok a jogi és magánszemélyként tevékenykedő méhészek jogosultak, akiknek méhészete az állategészségügyi igazgatóság és az állattenyésztési hivatal nyilvántartásában is hivatalosan szerepel. A támogatást ugyanakkor csakis arra az állományszámra lehet igényelni, amelyet az állattenyésztési hivatalhoz március 1-jéig bejelentettek. A tervezet értelmében a támogatási kérelmeket a megyei mezőgazdasági igazgatóságok augusztus végéig fogadják.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés