Hirdetés


Kötelező a hólánc!

Megváltozott a forgalmi rend a Madarasi-Hargitán

Zsúfoltság a hegyen. Ötszáz autó befogadására alkalmas a parkoló —   Fotó: Nagyálmos Ildikó

Az elmúlt időszak rossz tapasztalatai – torlódás, balesetek stb. – miatt a zetelaki önkormányzat új közlekedési rendet állított fel Ivó irányából a Madarasi-Hargitára utazóknak.

A felhívás szerint kizárólag hólánccal rendelkező autók mehetnek fel a hegyre, a hólánc használata alól kivételt képeznek a 4x4-es, kézi váltós, 2018 utáni téli gumiabronccsal rendelkező autók.
Eddig a nap bármelyik szakában felfelé és lefelé is közlekedhettek az autók, a helyszűke miatt sokszor dugót okozva, ezentúl reggel 10 és 14 óra között csak felfelé lehet haladni, 14.30 és 17 óra között a fent lévő autók jöhetnek lefelé a Hargitáról. A jelzett órák előtt és után is mindkét irányba lehet közlekedni. A jelzett időintervallumok egyelőre kísérleti jelleggel működnek, ezért arra kéri Zetelaka Polgármesteri Hivatala a turistákat, hogy folyamatosan informálódjanak a módosításokról. Ugyanakkor felhívják az autóvezetők figyelmét, hogy csak a követelményeknek megfelelő járművekkel induljanak el, hisz az ellenőrzés során visszafordíthatják.

Felelőtlen turisták
Nagy Attila zetelaki polgármester arról tájékoztatott, hogy tapasztalata szerint sajnos sokan felelőtlenül indulnak a Hargitára, és ebben a szezonban már többször előfordult, hogy a helyi tűzoltókat és polgárőröket kellett bevonni a hargitai úton kialakult dugó elhárításába.
– Sokan fel se mérik a helyzetet, többször is fel kell szólítani az autóvezetőket, hogy hólánc nélkül ne induljanak neki a hegynek. Szeretnénk minimalizálni a baleseteket, hisz pénteken este is legalább öt autó csúszott be a sáncba – mondta Nagy Attila, aki arról is tájékoztatott, hogy a szezon végéig hétvégéken Ivóban a hargitai eltérőnél ellenőrzést tartanak és megszűrik a felfelé haladókat.

Zsúfoltsággal jár a hirtelen jött népszerűség
Az elmúlt években nem tapasztaltak hasonló tumultust a Hargitán, idén nemcsak a helyiek, hanem az ország több távolabbi megyéjéből érkezők rohamozták meg a hegyet. A polgármester szerint ez egyrészt annak köszönhető, hogy a vírus miatt nem utazhatnak külföldre a turisták, másrészt pedig a turisztikai egyesület bloggert hívott és népszerűsítették a helyet, számos tévécsatornán is reklámozták, bemutatták a hely szépségét. A Madarasi-Hargitán lévő parkolóban ötszáz autó fér el, amely idén már több alkalommal is megtelt. A parkolásért személyautónként 12 lejt kell fizetni.
– Ekkora forgalmat ilyen szűk út nem bír meg, főleg, hogy sok helyen csak egy autó fér el. Vannak ugyan útszélesítések néhol, de ez sem oldja meg a torlódást. Sokan úgy vélik, hogy az erdei utat feketére kellene pucolni, de ez képtelenség. A hólánc és az összkerékmeghajtású autók a megoldás.
A jövőben a zetelaki és a szentegyházi önkormányzatok szeretnének konkrét tervet kidolgozni, egyfajta szabályzatot hoznának létre, amelyet mindenkinek be kell tartania. A szentegyházi oldalon egyelőre a nap minden órájában felfelé és lefelé is lehet közlekedni. Nagy Attila szerint figyelembe kell venniük, hogy a születendő szabályzat megfeleljen az igényeknek és körülményeknek.

Hirdetés