Megőrizni a Székelyföld egyediségét

Zsidó Ferenc székelykeresztúri író, kritikus lett 2020. augusztus 24-től a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője, a szerkesztői  munka koordinálása mellett a folyóirat új honlapjának  bejáratására és irodalmi rendezvények lebonyolítására koncentrál.  Terveiről kérdezte Sarány István.

 

– Milyen tervekkel vág neki a Székelyföld folyóirat vezetésének?

 

– Biztosítani kell ennek a nagy múltú, mérvadó lapnak a folytonosságot. Ehhez jelent némi vérfrissítést személyem.

 

– Mi az, amit megőrizne elődei munkájából, és mi az, amin változtatna?

 

– Rövid távon semmiféle változtatást nem szeretnék, egy jól működő struktúrát örököltem, amit egyszerűen tovább kell vinni. Középtávon új szerzők bevonását, egy-két új rovat beüzemelését, a www.szekelyfoldfolyoirat.ro honlap bejáratását tervezem.

 

– Eddig költők álltak a lap élén, Ön az első prózaíró, ráadásul szociológiai beállítódású. Ez tükröződik-e majd a lap szerkesztési koncepciójában?

 

– Nem hiszem, hogy jelentős mértékben befolyásolná a lapot az, hogy én prózaíró vagyok. A szépirodalmi rovatot amúgy is Fekete Vince gondozza. Én a tanulmány, a színházi és a kritika rovatok felelőse vagyok – talán inkább ezen a téren lesz tetten érhető az ízlésem. Molnár Vilmos, aki a történelem és oral history rovatok gazdája, eléggé „életszagúvá” teszi a lapot, részint ez adja meg a Székelyföld sajátos arcélét. De Mirk Szidónia-Kata néprajz-rovata, vagy György Attila Mens Sanája szintén olyan színfoltok, amelyek egyedivé teszik a Székelyföldet. Az én dolgom az, hogy mindezt összefogjam, és felmutassam, promováljam határon innen és túl.

 

– Nemrégiben még egy online irodalmi portált, az eirodalom.ro-t szerkesztette. A virtuális lapcsinálás világában tett kitérő tapasztalatai miként hasznosíthatók a Székelyföldnél?

 

– A Székelyföld elsődlegesen egy nyomtatott havilap, és a jövőben is az fog maradni, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy megerősítsük jelenlétünket a virtuális térben, a közösségi médiában. Úgyhogy biztosan jól jönnek majd az eirodalom.ro-nál szerzett tapasztalatok…

 

Zsidó Ferenc 1976-ban született Székelyudvarhelyen, 1999-ben a Bukaresti Egyetemen szerzett magyar–német szakos diplomát, 2008-ban a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen a bölcsésztudományok doktorává avatták. 1999–2003 között a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában tanított, 2003–2004-ben a Krónika napilapnál volt szerkesztő, 2005-től a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola magyartanára, 2013–2019 között a www.eirodalom.ro című irodalmi portált szerkesztette. Tagja a Romániai Írók Szövetségének, a Magyar Írószövetségnek, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, a Fiatal Írók Szövetségének, kuratóriumi tagja az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítványnak.
Fontosabb kötetei: Szalmatánc (regény), Marosvásárhely, 2002, Mentor Kiadó; Csigaterpesz (novellák), Kolozsvár–Budapest, 2005, FISZ – Erdélyi Híradó Kiadó; Autóstoppal Európában (regényes útirajz), Csíkszereda, 2007, Pallas-Akadémia Könyvkiadó; Laska Lajos (rövidprózák), Csíkszereda, 2012, Pro-Print Könyvkiadó; Csak egyenesen! (irodalomkritikák), Kolozsvár–Budapest, 2016, FISZ – Erdélyi Híradó Kiadó; Huszonnégy (regény), Csíkszereda, 2017, 2018, Gutenberg Kiadó.

Hirdetés

Hirdetés