Hirdetés


Megnövelik a kezelőfelületeket: Moduláris kórház épül Csíksomlyón

Továbbra is a biztonság az első —   Fotó: Kovács Hont Imre

Hét konténerből álló moduláris kórház építése kezdődött el tegnap a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szomszédságában, Csíksomlyón. Ezzel megnő a kezelőfelület, és elkülönítésre is alkalmas kórtermek jönnek létre – közölte az intézményt működtető Hargita Megye Tanácsa sajtóosztálya tegnap délután.

A konténerek tegnap érkeztek meg Csíksomlyóra, a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szomszédságába. Itt épül fel egy moduláris kórház, amelyet összesen nyolc konténer fog alkotni. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szomszédságába, Csíksomlyóra épített moduláris kórház ma felépített négy elemét Hargita Megye Tanácsa vásárolta. A következő négy elem megvásárlásáról már szintén döntött az intézmény - ezek is Csíksomlyón kapnak majd helyet – tudtuk meg a kommünikéből.
A kórház munkatársai előkészítették a helyszínt, amint a konténerek a helyükre kerülnek, csatlakoztatják a víz- és csatornahálózathoz, illetve a villanyvezetékhez, utána be lehet rendezni a konténereket, a kórházban folyamatban van a szükséges felszerelés biztosítása.
A fertőző betegségeket kezelő, most koronavírusos betegek ellátására berendezkedett osztály kezelőfelülete a moduláris kórház révén 10 ággyal fog bővülni.  – Amellett, hogy bővül a felületünk, a moduláris kórház arra is lehetőséget nyújt, hogy szükség esetén elkülönítőként használjuk – fejtette ki dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.
– Tíz napja döntöttük el, hogy a csíksomlyói fertőző kórházat kibővítjük újabb ágyakkal, hisz szeretnénk felkészülni arra a helyzetre, hogyha netalán az a nem várt eset is előfordul, hogy sokkal több lesz a beteg, mint ennek a kórháznak a kapacitása – mondta el a konténer-kórház építése kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint a politikus elmondta: hetven ágyat fognak ilyen módon előkészíteni és tíz intenzív terápiás ágyat, ugyanakkor azt is eldöntötték, hogy a kórházon kívül, a már lábadozó, a felügyelet alatt lévő betegek számára hat férfi, hat női helyet alakítanak ki. 
– Ma megérkezett az első rend konténer, holnap, holnapután megérkezik a többi is, hét elemből fog kialakulni ez az egész, benne mosdóval, teljes körű egészségügyi ellátásra alkalmassá lesz téve két napon belül. Ugyancsak a fertőző kórházunkat bővítjük egy öltözőrésszel is – sorolta az elnök. Hozzátette: abban bíznak, hogy tényleg megfelelő számban el tudják látni az esetleges eseteket, és arról is biztosította a környéken élőket, hogy semmilyen kockázatot nem jelent az új kórházi részleg rájuk nézve.

HN-információ
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés