Fotópályázatot hirdetnek a Kárpát-medencei gazdálkodóknak

Megmutatni a vidéki élet szépségeit

Újabb lehetőség a gazdáknak. Bepillantást nyújthatnak a munkájukba

Fotópályázatot hirdetett Magyarország Agrárminisztériuma a Kárpát-medencei magyar gazdáknak, falugazdászoknak. A kiírás a Nemzeti Összetartozás Évéhez is kapcsolódik. A beküldött alkotások egy részét december 5-én Budapesten, a Kárpát-medencei Összefogás Fórumán bemutatják és kiadványban is megjelentetik. A pályázat lebonyolításában részt vesz a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is.

A magyar Agrárminisztérium kiírására a mezőgazdasági tevékenységekről, a vidéki élet szépségeiről vagy akár nehézségeiről, a parasztember mindennapjairól szóló alkotásokkal lehet benevezni. A pályázat a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára meghirdetett Nemzeti Összetartozás Évéhez is kapcsolódik, éppen ezért a fotók a következő üzeneteket is közvetíthetik: „a föld, a szülőföld szeretete – vetni kell, hogy arathassunk – közösségben és magányban”, „magyarnak lenni, magyarnak megmaradni mindig, mindenhol, minden körülmények között”, „a falu őrzi a múltat, fogadja a jövőt – generációk együttélése”. A pályázat lebonyolítását a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is segíti.
– Minél több gazdához próbáljuk eljuttatni a pályázat hírét, mert ezáltal is nagyobb hangsúlyt adunk annak, hogy a földet, ahol élünk, gondozni kell, és minél többet ki kell hozni belőle. Szerintem úgy tudunk megmaradni a Kárpát-medencében, hogy mi, akik itt élünk, és mindenki ott, ahol él, gazdálkodik. Jó dolog az, hogyha egy ilyen fotópályázattal, illetve a beküldött alkotások bemutatójával is összekapcsolódik a Kárpát-medence. Ha mindenhonnan bejönnek a szép fotók, ez azt is bizonyítja, hogy száz év után is van élet a térségben. Ha az emberek gazdálkodnak, megtermelik az élelmiszert, ezzel pedig azt tudjuk bizonyítani, hogy lesz is jövő, lehet jövőt teremteni – mondta el lapunknak Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.
A kiírásra főként gazdák és falugazdászok alkotásait várják. A hivatásos fotósok ezúttal nem pályázhatnak. A fotókat – az alkotó nevének megjelölésével – augusztus 16-ig várják az office@szekelygazda.ro e-mail-címre. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a beküldött alkotások közül csak ötöt továbbít az Agrárminisztériumba. A pályázók egy nyilatkozat révén beleegyezésüket kell adják a fotók felhasználásához. Ez az űrlap a falugazdászoknál igényelhető. További részletes információk a szekelygazda.ro honlapon is olvashatók.

Biró István
 

Kapcsolódó cikkek