91 Hargita megyei termelő kért igazolást az APIA-tól

Meghitelezett területalapú támogatás

Burgonyatöltögetés Csíkszereda határában. Inkább a nagytermelők élnek a támogatás-előfinanszírozással —   Fotó: Domján Levente / archív

Bankkölcsön formájában juthatnak az idei területalapú és agrár-környezetgazdálkodási támogatások legtöbb 85 százalékához azok a gazdák, akiknek nincs idejük megvárni a támogatáselőlegek őszi folyósítását. A hitelhez szükséges támogatásigazolást az APIA országos szinten közel 10 ezer, Hargita megyéből pedig idén 91 termelőnek állította ki. Az előfinanszírozási lehetőséggel jellemzően a nagytermelők élnek.

Országos szinten közel 10 ezer gazda igényelt eddig hitelfelvételhez szükséges támogatásigazolást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől – jelentette be kedden Adrian Pintea, az APIA vezérigazgatója. Az ügynökség által kibocsátott igazolás birtokában a termelők kedvezményes, 2 százalékos ROBOR-kamattal juthatnak bankkölcsönként az idénre igényelt területalapú alaptámogatás legtöbb 85 százalékához.

Támogatáselőleg hitelből
A földalapú támogatás terhére történő hitelfelvételt – melyet a támogatáselőlegek őszi folyósítását megelőzően a mezőgazdasági munkálatok költségeinek előfinanszírozására fordíthatnak a termelők – az APIA, az állami garanciaalap és az érdekelt kereskedelmi bankok közötti megállapodás teszi lehetővé. Az igazolás birtokában a gazdák több jogcímből származó támogatás meghitelezését is kérhetik a pénzintézetektől: az adott évre járó egységes területalapú alaptámogatás (SAPS) mellett a redisztributív támogatás, valamint a bio- és az agrár-környezetgazdálkodási támogatás legtöbb 85 százalékára igényelhetnek bankkölcsönt. Az intézményvezető elmondta, az országos szinten eddig kiállított igazolások közül több mint 5500 az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból (FEGA), további 4 ezer pedig az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (FEADR) finanszírozott támogatási jogcímekhez kötődik. Pinten külön örömét fejezte ki, hogy a hitelfelvételhez szükséges igazolások 95 százalékát elektronikus úton, vagyis az APIA-irodák személyes felkeresése nélkül vehették kézbe a termelők. Az online ügyintézéshez ráadásul a kölcsönt folyósító kereskedelmi bankok is fogékonyan viszonyultak – jegyezte meg az APIA vezérigazgatója.

Nagytermelők igénylik
Az idei területalapú támogatás terhére történő hitelfelvételi lehetőség a Hargita megyei gazdálkodók érdeklődését is felkeltette: az APIA megyei irodájától eddig 91 termelő igényelte a bankkölcsönhöz szükséges igazolást – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Hargita megyei igazgatója. Megjegyezte, az igénylők száma a hetekben valószínűleg nőni fog, viszonyításként tavaly a megyéből az APIA 205 hiteligazolást állított ki.
A szakember elmondta, a területalapú támogatás előfinanszírozását nem kisgazdaságok, hanem jellemzően olyan nagytermelők kérik, akiknek a folyó mezőgazdasági munkálataik költségeire, üzemanyag-beszerzéseik fedezésére a számlavezető bankjuk amúgy is hitelvonalat biztosít. Az APIA-s igazolás azonban jelentősen egyszerűsíti a hitelügyintézést, hiszen a termelőnek a kért kölcsönt nem szükséges – garanciaként – földekkel vagy a családi gazdaság egyéb anyagi javaival lefednie.

Adminisztratív ellenőrzéshez kötik
A hitelfelvételhez kért igazolást azonban nem feltétel nélkül állítja ki bárki nevére az APIA. Az igazolást azok kaphatják meg, akik benyújtották a 2020-ra szóló területalapú támogatási kérelmeiket és az adminisztratív ellenőrzésen meg is feleltek a követelményeknek. Tavalyhoz képest azonban könnyítés, hogy a támogatásigazolást azok is kérhetik, akiknek parcellái ellenőrzési szelvénybe esnek.
– Az igazolásban nincs szó konkrét pénzösszegről. Azt írjuk le, hogy az illető gazdálkodó idén támogatásra milyen jogcímekből hány hektárra jogosult. A bank kiszámolja, hogy ennek tudatában mekkora kölcsönt ajánl fel, de a felvehető hitel nem haladhatja meg az adott évre várható támogatás 85 százalékát – pontosított lapunknak Haschi.

Domján Levente
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek