Grosu nyerte a román körversenyt

Meggondolta magát

Fotó: Facebook

Nem mindennapi eset történt a Román Kerékpáros Körversenyen: miután megnyerte a harmadik szakaszt és összetettben is vezetett, Eduard Grosu bejelentette, feladja a viadalt. A román válogatott sportoló ugyanis klubcsapatával a hétvégén egy belgiumi versenyen kellett volna induljon. Végül Grosu feladta a feladás gondolatát és megnyerte a negyedik szakaszt, végül pedig az 53. Román Kerékpáros Körversenyt is.

Indult Temesvárról, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, a Szent Anna-tó, Kercisóra és Curtea de Argeș érintésével a fővárosban zárta a mezőny az 53. Románia Kerékpáros Körversenyét. Az idei viadal több érdekességet is hozott: a táv többségét Erdélyben tekerte a mezőny, amely a Transzfogarason kelt át a Kárpátokon, az utolsó előtti szakaszt a nemzetközi szakszövetség (UCI) megfigyelője lerövidítette; az éllovas előbb feladta a viadalt, ám meggondolta magát és végül megnyerte a versenyt.
Az UCI versenynaptárában 2.2-es kategóriájú Román Kerékpáros Körversenyen hat kontinentális csapat – a kazah Vino Astana Motors, a lengyel CCC Development Team, a német Bike Aid, valamint a romániai Team Novák és a Giotti Victoria Savini Due –, három válogatott (román, bolgár, moldáv) és három román klubcsapat – a Bukaresti Steaua, a temesvári UVT Devron, a zernyesti Olimpic – kerekesei indultak el, a mezőnyt hatvanöt sportoló alkotta.
A kedd este Temesvár utcáin kialakított 3,6 kilométeres pályán tartott prológot a Bike Aid német kerekese, Justin Wolf nyerte a román válogatott Eduard Grosu és a CCC Development lengyel kerekese, Szymon Krawczyk, valamint a Steauás Crista Daniel előtt. A Team Novák csapatából Gyementyev a 18., Szentpéteri a 28., Orosz a 30., Sano a 36., Rózsa a 37., Novák pedig az 50. helyen zárt. A második, Temesvár – Arad – Nagyvárad (171 km) szakaszt a Giotti Victoria Savini Due olasz kerekese, Andrea Guardini nyerte, Grosu a harmadik lett és összetettben átvette a vezetést. A Team Novák legjobbja a kilencedik helyen célba érő Gyementyev lett. Csütörtökön Nagyváradról indult a mezőny, Élesd, Szilágynagyfalu, Szilágysolmlyó és Zilah érintésével, valamint 208,1 kilométer megtétele után érték el a kerékpárosok Kolozsvárt. A mezőnybefutóval véget ért szakaszt a Bike Aid német kerekese, Carstensen Lucas nyerte Grosu és Krawczyk előtt, a Team Novák csapatából Gyementyev a győztessel azonos idővel a 11. helyen zárt, Sano a 18., Szentpéteri a 33., Rózsa a 34., Orosz a 43., Novák az 53. helyen zárt.
Pénteken Marosvásárhelyről indult a mezőny, majd Nyá­rádszereda, Szé­kelyudvarhely, Csík­szereda, Tus­nád­fürdő és Sep­si­bük­szád érintése után a Szent Anna-tónál volt a 203,4 kilométeres etap befutója. Noha szökés volt az etap alatt, ezt még Sep­sibükszád előtt semlegesítette a mezőny, a Szent Anna-tó felé a hegymenésben némi meglepetésre nem szakadozott szét a mezőny, így egy tizenkét fős csoport sprintelhetett a szakaszsikerért, amelyet a segítőtársaknak köszönhetően Eduard Grosu nyert.
A nagy meglepetés viszont ezután következett. Grosu az etap végén az interjúban megköszönte a román válogatottnak és a romániai csapatoknak a segítséget és bejelentette: feladja a viadalt. A román kerékpáros ugyanis a Marseille-ben székelő Nippo-Delko-One Provence kontinentális csapatban van leigazolva, klubcsapata pedig tegnap az Antwerp Port Epic Sels Trophy 1.1-es kategóriájú egynapos viadalon indult, amelyre nevezték Grosut is. A román szövetség ezt követően vette fel a kapcsolatot a francia csapattal és kért engedélyt arra, hogy Grosu tovább tekerhessen a román körversenyen a válogatott tagjaként, a klubcsapat pedig zöld utat adott a folytatásra. Így Grosu feladta a feladást. A harmadik szakaszon a Team Novák kerekesei közül Sano a 16., Szentpéteri a 24., Rózsa a 29., Orosz a 36., Gyementyev a 37., Novák az 52. helyen ért célba.
A szombati szakaszt a UCI megfigyelője a Transzfogaras nehézsége miatt lerövidítette, így nem Brassóból, hanem Kercisóráról vágott neki a mezőny az immár 113,6 kilométeres negyedik etapnak, amelyet Grosu nyert meg, az első tizennégy versenyző a győztessel azonos idővel ért célba, közöttük Sano is, aki a hetedik lett, Szentpéteri a 21., Rózsa a 31., Gyementyev a 34., Novák a 42., Orosz a 49. helyen zárt.
A román körverseny tegnap a főváros utcáin kialakított 5,3 kilométeres pályán ért véget, amelyet 19 alkalommal teljesített a mezőny. Grosura nagyon ügyeltek a romániai csapatok kerekesei, így ellenfeleit nem nagyon hagyták érvényesülni, végül a válogatott sportolója Andrea Guardini mögött másodikként ért célba és megnyerte a viadalt. Eduard Grosu mögött összetettben a Bike Aid német kerekese, Nikodemus Holler, valamint Szymon Krawczyk zárt, Sano a 13., Szentpéteri a 21., Rózsa a 29., Orosz a 36., Novák a 45. helyen zárta a viadalt.

Hirdetés

Hirdetés