Tünetmentesen nehézségekkel

Megbélyegezték a fertőzés gyanúja miatt

Megbélyegzés helyett segítőkészségre kérik az újfalviakat —   Fotó: Lázár Hajnal

Egy pozitív, majd több negatív koronavírusteszt és kéthetes tünetmentes kórházi tartózkodás után térhetett haza családjához egy gyergyóújfalvi nő. A fertőzés gyanúja miatt több nehézséggel kellett szembenéznie a családnak és munkatársainak.

Hosszabb ideig elkerülte a koronavírus a Gyergyói-medencét, vagy legalábbis nem derült fény megbetegedésekre. Aztán nemrég elsőként egy gyergyóújfalvi nőnél merült fel a fertőzöttség gyanúja. A helyi öregotthon dolgozóit rendszeresen tesztelték, s egyikük tesztje pozitív lett, bár az illető nem járt külföl-
dön, s környezetében sem volt senki fertőzött. A koronavírus tüneteit nem mutatta, de az előírások szerint kórházba kellett vonulnia, két hétig megfigyelés alatt tartották, vizsgálatokat s újabb teszteket végeztek, melyek eredménye negatív lett. A kétgyermekes anya családja is otthoni elkülönítésben volt ez idő alatt.
A két hét lejárta után, a kórházat elhagyva az érintett Ferenczy Éva azt nyilatkozta, arra gyanakszik, hogy egy gyulladás miatt lehetett tévesen pozitív az első tesztje. Megjegyezte, családja és munkatársai is sok rosszindulattal találkoztak a fertőzésgyanú miatt, megbélyegezte őket a közösség, a családot azzal vádolták, hogy pénzért vállalhatták ezt a helyzetet, s volt eset, hogy a munkatársakat sem az üzletben, sem a gyógyszertárban nem szolgálták ki. 
Gyergyóújfalu polgármestere, Egyed József azt mondta, furcsán viselkedett ebben a helyzetben a közösség egy része, véleménye szerint ez tanulság kell legyen a későbbiekre nézve, hiszen ha valaki megbetegszik, nem szabad kiközösíteni, hanem segíteni kell rajta és családján.
Az esettől teljesen függetlenül a községhez tartozó Tekerőpatakon az elmúlt napokban néhány személyről kiderült, hogy koronavírussal fertőzőttek. Az érintetteket kórházba vitték, családtagjaikat elkülönítették, a rendőrség rendszeresen ellenőrzi őket. A községvezető szerint a lakosok felelőssége is, hogy mennyire vigyáznak magukra és szeretteikre. 

HN-információ
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek